Letta, Milanović in Bratuškova za okrepljeno sodelovanje

Sodelovali bodo v energetskih in infrastrukturnih projektih v Severnem Jadranu. Podprli tudi vzpostavitev bančne unije.

Objavljeno
12. september 2013 21.56
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Benetke - Premieri Slovenije, Italije in Hrvaške so se danes v Benetkah zavzeli za okrepljeno gospodarsko sodelovanje pri energetskih in infrastrukturnih projektih v Severnem Jadranu. V ta namen so ustanovili delovno skupino. Dogovorili so se tudi za redna srečanja in usklajevanje stališč v okviru Evropske unije.

Kot je na skupni novinarski konferenci s slovensko premierko Alenko Bratušek in hrvaškim kolegom Zoranom Milanovićem povedal gostitelj, italijanski premier Enrico Letta, vidijo veliko možnosti sodelovanja med tremi državami. Kot konkreten primer je izpostavil, da si severnojadranska pristanišča v vseh treh državah ne bi smela medsebojno konkurirati, ampak se lahko razvijajo le v sodelovanju in tako skupaj konkurirajo velikim pristaniščem v svetu.

Dogovorili so se tudi za usklajevanje stališč na evropski ravni. V tej luči so podprli čimprejšnjo vzpostavitev bančne unije, ki, kot je dejala Bratuškova, »se mora čimprej udejanjiti, ne le ostati mrtva črka na papirju«. Sicer pa je Bratuškova izrazila tudi prepričanje, da bodo Slovenija, Italija in Hrvaška danes zagnano okrepljeno sodelovanje tudi dobro izkoristile.

Premieri so poleg tega izrekli podporo državam Zahodnega Balkana pri njihovih prizadevanjih na evropski poti. Kot je dejal Milanović, jim bodo na tej poti pomagali, ne pa podstavljali polen pod noge.