Levica ne bo dovolila prepovedi pravice do splava

Skupen nastop slovenske levice je v tem trenutku pomemben, je izpostavil Franco Juri (Zares).

Objavljeno
11. november 2011 15.04
Posodobljeno
11. november 2011 15.19
Ne. Š., Delo.si
Ne. Š., Delo.si

Ljubljana - Poslanka SD Andreja Črnak Meglič, vodja poslanske skupine Zares Franco Juri in član izvršnega odbora LDS Aleš Gulič so se danes odzvali na dokument Členi San Jose, ki govori o prepovedi splava. Na današnji novinarski konferenci so menili, da smo v Evropi priča novemu valu desničarskih naporov, da bi znova prepovedali pravico do splava. Slovenska levica tega ne bo dovolila, so po pisanju STA zagotovile sodelujoče stranke.

»Splav je za ženske izrazito stresen in izhod v skrajni sili. V Sloveniji število splavov upada, vsako leto jih je od 300 do 500 manj, predlani jih je bilo manj kot 5000. Ženske smo danes gospodarice svojega telesa in te pridobljene pravice iz časa socializma si ne bomo pustile vzeti,« je ob tem povedala Andreja Črnak Meglič.

Franco Juri je izpostavil, da je skupen nastop slovenske levice v tem trenutku pomemben, saj posredujejo jasno sporočilo javnosti, da ne bodo dovolili »nobene konzervativne restavracije, kjer prevladujejo očitno že vzorci fundamentalističnega tolmačenja vere in vloge vere v politiki«.

Aleš Gulič pa je dejal, da je osebno proti splavu, ni pa proti pravici do splava. Na pridobljeno svobodo v letu 1991 moramo vsak dan pozorno paziti, je dodal.