Liberalizem za obrambo demokracije

Liberalna akademija je danes začela z razpravo: Kdo bo oblikoval alternativo slabi vladi?

Objavljeno
20. september 2012 23.11
Z. P., notranja politika
Z. P., notranja politika

Ljubljana – Liberalna akademija (LA) je danes začela z razpravo o možnostih povezovanja zunajparlamentarnih strank za oblikovanje 3. političnega bloka z liberalnim predznakom. Člani LA menijo, da se je vladajoča koalicija z neoliberalnim ekonomskim konceptom v obdobju krize in vztrajanjem pri varčevanju odrekla demokraciji, medtem ko bi lahko imela levica nekaj rešitev.

Niko Toš na osnovi analiz javnega mnenja meni, da rešitev levice ni v razgradnji in konfliktih, ampak v vzpostavljanju pogojev za sodelovanje na principu solidarne odgovornosti. Po njegovem vladi v pol leta ni uspelo vzpostaviti legitimnosti.

Predstavniki zunajparlamentarnih strank LDS, Zares, TRS in DSD so imeli različne poglede na sodelovanje. Pavel Gantar (Zares) meni, da je sodelovanje na vsebinski ravni možno, Matjaža Hanžka (TRS) zanima programsko sodelovanje, Sonja Kralj Brvar (LDS) je menila, da je treba razmisliti o sodelovanju, za Franca Žnidaršiča (DSD) pa je najpomembnejši cilj zamenjava obstoječe vlade, zato se je treba povezati tudi za ceno, če ugasnejo.

Tribune se je udeležila tudi podpredsednica Pozitivne Slovenije Maša Kociper, ki je spomnila, da so preprečili dvetretjinsko zmago SDS in Janeza Janše, zdaj pa bi potrebovali tudi nekaj podpore liberalnega bloka v obrambi demokracije.