Lojze Peterle: Fokus 2031 ni podaljšek političnih strank

V gibanju se bodo ukvarjali s konkretnimi rešitvami, med prioritetami pa bodo socialna in gospodarska vprašanja.

Objavljeno
16. september 2011 12.30
Posodobljeno
16. september 2011 13.19
Anže Božič, notranja politika; Ne. Š., Delo.si
Anže Božič, notranja politika; Ne. Š., Delo.si

Ljubljana - Ob ustanovnem zboru društva Fokus 2031, katerega vodja je evropski poslanec in nekdanji predsednik SKD Lojze Peterle, je danes potekala novinarska konferenca. Fokus 2031 je po besedah Peterleta nadstrankarsko gibanje, sestavljeno iz članov najmanj štirih strank, ki se zanima za našo prihodnost v naslednjih 20 letih.

Kot so sporočili na današnjem ustanovitvenem sestanku, se bodo ukvarjali s konkretnimi rešitvami, med njihovimi prioritetami pa bodo socialna in gospodarska vprašanja. Sprostiti bodo skušali potencial Slovenije, so dodali in poudarili, da bodo delovali povezovalno in ne združevalno. Slednje je tudi trenutni problem, ki ga vidijo v naši državi.

Lojze Peterle, ki je bil doslej glede imen članov gibanja precej skrivnosten, je danes omenil nekaj imen novega društva. To so nekdanji kmetijski minister Jože Osterc, dolgoletni direktor pri Svetovni banki in svetovalec prve Demosove vlade Boris Pleskovič, nekdanji guverner Banke Slovenije in trenutni predsednik uprave UniCredit Banke France Arhar in profesor Jože Ramovš z inštituta za gerontologijo in medgeneracijsko sožitje. Med njimi je tudi mlajši predstavnik iz pomladka NSi, Nove Slovenije, Frederico V. Potočnik. V gibanju namreč želijo s povezovanjem z mladimi krepiti medgeneracijsko solidarnost.

Prav tako se bodo po napovedih Peterleta povezovali na evropski ravni. K sodelovanju so tako povabili Hansa Peter Repnika, nekdanji svetovalec nemškega kanclerja, in nekdanjega člana Evropskega sveta EU Jaquesa Santerja. Petrle pa je ponovno potrdil, da med imeni ni Jožeta Duhovnika in nekdanjega ministra za delo Janeza Dobniča.

Gibanju za trajnostni razvoj, ki je včeraj predstavilo svoj program, po besedah Peterleta ne konkurirajo, ker ga sam ne »doživlja kot intelektualne platforme.« Focus 2031 je suveren in neodvisen »think tank«, ki ne namerava biti podaljšek političnih strank, je še poudaril.