Lukšič: Janša v medije namešča svoje vojščake

»Janša s kadrovskimi menjavami v medijih ruši osnovni okvir, ki ga zahteva svoboda javne besede.«

Objavljeno
20. september 2012 13.37
An. B., Pi. K., notranja politika
An. B., Pi. K., notranja politika

Ljubljana - Predsednik SD Igor Lukšič je dejal, da se v zadnjem času dogaja vse več kadrovskih menjav v medijih.

Pri tem je omenil predčasno razrešitev predsednika uprave Dela Jurija Giacomellija, predčasno razrešitev štirih članov nadzornega sveta RTV in današnje imenovanje novih članov nadzornega sveta Slovenske tiskovne agencije.

Na novinarski konferenci je dejal, da vlada pri teh menjavah krši zakone in spodjeda verodostojnost medijev.

Predčasne razrešitve niso v skladu z zakoni, vlada lahko nadzornike razreši le v primeru, če ti odstopijo sami ali v izrednih razmerah.

Po Lukšičevem mnenju je ključno, da izpeljejo svoj mandat do konca, ne da vlada na njihova mesta namešča nekredibilne strankarske vojščake.

»Predsednik vlade Janez Janša poskuša s piarovskimi triki prikriti obseg zamenjav,« je dejal in dodal, da vlada ne razume vloge javne RTV in državnega servisa STA.

»S tem ruši osnovni okvir, ki ga zahteva svoboda javne besede in preslikava tudi odnos, ki ga ima do drugih medijev.«

Pritožil se je tudi nad neodzivnostjo premiera glede poslanskega vprašanja o kadrovskih menjavah.

Vodja  poslanske skupine SD Janko Veber je namreč na predsednika vlade naslovil vprašanje, koliko kadrovskih menjav je vlada naredila in kakšni so bili razlogi zanje.

Na novinarsko vprašanje, ali Lukšič s tem ne ščiti članov svoje stranke, na primer predsednika programskega sveta Lenarta Šetinca, člana SD, je odgovoril, da ne ščiti svojih kadrov temveč opozarja na pomembnost zaključka celotnega mandata.

Omenil je tudi Jerneja Pikalo, kolega iz Fakultete za družbene vede, in dejal, da se ta z njim nikoli ne posvetuje, kako bo deloval. »Vem, da je kredibilen, in da bo deloval samostojno.«

O ponovni presoji 280.000 pokojnin, ki niso izplačane na podlagi vplačanih prispevkov, pa je Lukšič dejal, da gre za nadaljevanje ideološkega boja, kar se mu zdi nesprejemljivo.