Lukšič: SD ostaja stabilizator v slovenski politiki

Predsednik SD v Solkanu: Vlada dela prepočasi in nadaljuje le z varčevanjem proračunskega denarja.

Objavljeno
31. avgust 2013 22.51
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA
Solkan - »SD je in ostaja stabilizator v slovenski politiki,« je na tradicionalnem srečanju članov v Solkanu dejal predsednik stranke Igor Lukšič in nadaljeval, da bodo tudi v prihodnje opozarjali na to, da vsi tisti, ki skušajo razprodati slovensko premoženje in ob tem v lastne žepe dobiti čim več, nimajo v javnem življenju kaj iskati.

Lukšič je opozoril, da je treba nadaljevati s procesom »čiščenja Slovenije, to kar se je na nek način začelo s poročilom protikorupcijske komisije«. Treba je »podpreti sodišča in njihovo avtonomijo ter ustaviti vse tiste, ki poskušajo izsiliti sebi ugodne sodbe«. Obenem je treba v Sloveniji ponovno vzpostaviti pogoje, v katerih bodo ljudje ponovno čutili, da delo nekaj velja in da je pomembno tudi znanje, je menil prvak SD.

Zato bo potrebno najti tudi za mlado generacijo rešitve, da se bodo lahko zaposlili in ne bodo več množično odhajali v tujino. »Ključno je tudi to, da Slovenija stabilizira svoj finančni sistem in da usmeri prizadevanja v dvig gospodarske rasti in dvig zaposlenosti,« je še dejal Lukšič.

Ob tem je ocenil, da sedanja vlada dela prepočasi in da še vedno niso sprejete tiste spremembe zakonodaje, za katere so se dogovorili pred vstopom v vladno koalicijo. Vlada po njegovem mnenju nadaljuje le z varčevanjem proračunskega denarja: »Proračun je pomembno orodje za to, da dvignemo kvaliteto življenja. Predlog proračunov za leti 2014 in 2015 ponovno ne upošteva strateških, dolgoročnih vizij. Pripravljalec proračuna mora imeti pred seboj petletno, desetletno obdobje,« je povedal.

Zbranim je spregovoril tudi državnozborski poslanec Mirko Brulc, ki prihaja iz Nove Gorice. Poudaril je, da jih čaka vroča in predvsem delovna jesen, saj z marsikaterim predlogom zakona ali zakonodajnimi spremembami niso zadovoljni. Tu je izpostavil predvsem reformo zdravstvene zakonodaje, zahtevo po uvedbi davčnih blagajn ter nesprejemljivost predloga za zniževanje pokojnin.

Predsednik območne organizacije SD Nova Gorica Zvonimir Kristančič pa je v nagovoru opozoril predvsem na bližajoče se evropske volitve: »Te so tudi za Slovenijo zelo pomembne, saj Evropsko unijo sedaj vodi neoliberalna politika, ki to vsiljuje tudi nam«.

Na tradicionalnem srečanju stranke v regiji, ki se je pred leti preselilo iz Opatjega sela v Solkan, se je sicer zbralo okoli 200 ljudi.