Lukšičev ne Bratuškovi: »Imate zamrznjenega predsednika.«

SD zavrača pobudo PS, ki začenja serijo pogovorov s strankami o oblikovanju projektne oz. tehnične vlade.

Objavljeno
28. januar 2013 14.33
Posodobljeno
28. januar 2013 14.33
POZITIVNA SLOVENIJA IN DESUS
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika

Ljubljana - Predsednik SD Igor Lukšič se ne namerava sestati z vodjo Pozitivne Slovenije (PS) Alenko Bratušek. Razlog za takšno stališče je enostaven, pravi prvak SD: »V PS imajo zamrznjenega predsednika, mi pa imamo aktivnega predsednika, zato pogovori na tej ravni formalno ne morejo potekati.«

S tem stališčem so v SD dali košarico pobudi PS, ki je začela s serijo pogovorov s parlamentarnimi strankami o morebitnem oblikovanju projektne oziroma tehnične vlade. »Za projektom levosredinske koalicije ni 46 glasov. Tudi Bratuškova bi se morala naučiti šteti. Nova koalicija ni možna,« je odločen Lukšič.

Igor Lukšič pravi, da že terminološka nejasnost priča o tem, da v PS ne vedo, kakšno vlado bi oblikovali, zato bi bilo po njegovem dobro, da bi pri sebi najprej razčistili, kaj sploh želijo storiti. SD je v prihodnjem obdobju pripravljena podpreti vse tisto, kar je po njihovem mnenju nujno za Slovenijo - to pa je ratifikacija pristopne pogodbe Hrvaške z EU, izhodišča za arbitražo pred arbitražnim sodiščem in spremembo referendumske zakonodaje. Vse ostalo, kar bo v parlamentarni proceduri, bo stvar sprotnega premisleka, vsega ne nameravajo podpirati ne apriori zavračati.

Odstop Viranta nepotreben

Odstop predsednika državnega zbora Gregorja Viranta s te funkcije je po Lukšičevem prepričanju nepotreben, kljub razpadu koalicije. Ta poteza po nepotreben vnaša dodatno nestabilnost v sistemsko politično okolje. Predsednik DZ nima običajne vloge, ni ga mogoče enačiti s funkcijo kakšnega od odborov ali institucije, ampak gre za drugega človeka v državi, ki lahko v izjemnih primerih nadomešča predsednika republike. Slovenija je brez predsednika DZ hendikepirana, delo v parlamentu bo zato zamajano, meni Lukšič, podpredsednik pa ga ne more nadomestiti v polni vlogi. Doslej je veljalo, dodaja, da je bilo treba predsednika, če je odstopil, takoj nadomestiti. »Če državni zbor, ne zbere potrebne večine za izvolitev novega predsednika državnega zbora, je to podobno, kot če ne more izvoliti novega predsednika vlade,« pravi Lukšič. V tem primeru so posledice znane, dodaja, ker v državnem zboru ni več ustrezne večine, mora predsednika republike razpisati nove volitve.

Na volitve za očiščenje politike

V politični krizi, ki je nastala po objavljenem poročilu Komisije za preprečevanje korupcije, so po Lukšičevem prepričanju odreagirali napačni - ne pa tisti, ki so se zaradi svojih dejanj znašli v težavah zaradi očitkov o koruptivnem ravnanju. To sta po njegovem mnenju Janez Janša in Zoran Janković.

V SD menijo, da je mogoče politično krizo rešiti le z novimi volitvami, kjer bi prišlo do očiščenja političnega prostora. »Ljudje ne morejo zaupati politikom, če obstaja minimalni sum korupcije. Prejšnja vlada je to vprašanje zaostrila, ko je bil sprejet zakon o integriteti, sedaj pa ta rojeva sadove. Ti so polovični, ker odgovorni ne ravnajo v skladu s pričakovano politično kulturo,« meni Lukšič. V SD zato menijo, da bi se bilo treba odpraviti na volitve brez pomislekov in brez razprav o spremembah volilnega sistema.

»Zavračamo razmisleke, da sedaj volitve niso potrebne, ker da bi dobili rezultat isti kot po volitvah leta 2011. Ne bo isto, ampak bo vse drugače. V Sloveniji nimamo težav zaradi volilnega sistema, ampak zaradi politične kulture,« meni Lukšič.