Malo je verjetno, da bo Janković kandidiral

Analitiki o dogajanju v PS: Pričakujemo lahko tektonske premike v stranki. Bo poraženec ustanovil stranko?

Objavljeno
18. september 2013 22.23
Srečanje Bratušek Janković 23.7.2013 Ljubljana Slovenija
Samanta Gomboc, notranja politika
Samanta Gomboc, notranja politika
Ljubljana – Analitiki se namreč strinjajo, da Janković v primeru poraza lahko izgubi največ, zato so si edini, da ta kandidature najverjetneje ne bo napovedal. Vsekakor pa bi spopad med njim in Bratuškovo precej vplival na prihodnost stranke.

Filozof in politični analitik Igor Pribac je prepričan, da Jankovićevo odlašanje ni taktiziranje, ampak izraz neodločenosti. Uresničevanje želje, da bi se spet vključil v vladno politiko, bi namreč kazala, da je Janković slep za realnost, saj so mu prvaki koalicijskih strank več kot jasno sporočili, da z njim nočejo sodelovati. Pribac meni, da bi bila kandidatura nekakšen »zahtevek za pravico do druge priložnosti. Prvo je nekako sam nespretno zaigral. Razlogi, ki jih ima, pa so lahko še drugi, tudi ta, da bi lahko kot morebitni predsednik stranke ali kot morebitni predsednik vlade mogoče reševal tudi svoje zasebne težave, ki jih ima s pravom ali sodstvom.«

Andraž Zorko iz družbe Valicon meni, da ljubljanski župan ne bo kandidiral na kongresu: »V njegovo dobro upam, da ne.« Z njim se strinja tudi Janko Hočevar, sociolog in direktor podjetja Aragon. »Če kandidira, se mu lahko zgodi, da ne bo dobil podpore. Potem je praktično izločen iz igre. V nasprotnem primeru pa lahko še vedno ostane neka siva eminenca v ozadju,« pojasnjuje.

Bratuškova nič več marioneta

Bratuškova bo, če Janković ne bo kandidiral, zagotovo dobila večinsko podporo na kongresu. A Hočevar opozarja, da bo Janković kandidiral le, če bo prepričan, da to tekmo lahko dobi. Že s kandidaturo bo torej nakazal, kakšna so razmerja v stranki.

Doslej sta namreč Bratuškovo bremenila dva očitka. Da nadaljuje politiko Janševe vlade in da je zgolj podaljšana roka Jankovića: »Mislim, da bo slovenski javnosti v teh tednih do kongresa postalo jasno, da situacija, v kateri se sprašujemo, ali bo poleg nje kandidiral tudi on, sama po sebi nasprotuje interpretaciji, da je Bratuškova marioneta Jankovića«. Očitno med njima »ni takega ujemanja in strinjanja, kot ga vidijo nekateri«.

Tektonski premiki v PS

Ali tekma med Jankovićem in Bratuškovo lahko razdeli stranko? »Če je ta spor resen, bi človek pričakoval, da bo eden ali drugi ustanovil novo stranko. To bi bil znak, da je šlo zares, sicer pa je to le igra,« meni Zorko. Da gre za »tektonski premik v stranki, ki bo vplival na njeno identiteto«, se strinja tudi Pribac.

Hočevar dodaja, da ljubljanski župan lahko ostane pomembna figura stranke, ne da bi bil predsednik. Tudi Pribac meni, da je še vedno mogoča »tretja pot«, po kateri bi Janković zasedel vplivnejše mesto v stranki, ne bi pa kandidiral za predsednika. »Če se spopad konča tako, da zmaga Bratuškova, Janković pa se poražen odpove PS, je to gotovo potencialna izguba dela volilnega telesa stranke, ki se je zelo identificiral z Jankovićem,« pravi Pribac. Bi pa Bratuškova dobila večjo moč, saj bi se izkazalo, da je samostojna osebnost.