Kandidatka za ministrico za zdravje ponovno Milojka Kolar?

Mandatarju se čas izteka, vseh ministrov še ni. Na seznamu kandidatov več žensk: SMC želi »neoporečne kandidate«.

Objavljeno
05. september 2014 21.48
Dejan Židan,Miro Židan in Karl Erjavec,Ljubljana Slovenija03.09..2014
 Zoran Potič, Mi. Z., notranja politika
Zoran Potič, Mi. Z., notranja politika

Ljubljana – Seznam ministrske ekipe vlade mandatarja Mira Cerarja se dopolnjuje počasi. V SMC zagotavljajo, da seznam že obstaja, vendar je končna podoba prihodnje vlade v rokah Cerarja, ki pa svojih adutov še ne razkriva, razen bodočega finančnega Dušana Mramorja. Rok za vložitev kandidatur se izteče v torek.

Potem ko je bil predsednik stranke SMC Miro Cerar 25. avgusta potrjen za mandatarja nove vlade, ima na voljo 15-dnevno obdobje za dokončno oblikovanje ministrskega kabineta. Kot je že napovedal minuli torek, bo seznam vseh ministrskih kandidatov vložil v parlamentarno proceduro v torek prihodnji teden, imena pa bi lahko bila znana že v ponedeljek ob uradnem podpisu koalicijske pogodbe.

Skrivnostni Cerar

O tem, kako Cerarju uspeva sestavljati ministrsko ekipo, je v javnost pricurljalo izredno malo informacij. Eno od imen iz kvote SMC (osem ministrstev), ki se je pojavilo, je Boris Koprivnikar, sicer predsednik upravnega odbora Skupnosti socialnih zavodov Slovenije in kandidat stranke SMC na nedavnih parlamentarnih volitvah. Po neuradnih informacijah naj bi bil kandidat za ministra za javno upravo. Koprivnikar nam je v pogovoru dejal, da zadeve ne more komentirati.

V SMC o kandidatih ne govorijo, vodja njihove poslanske skupine Simona Kustec Lipicer je le potrdila, da imena ministrskih kandidatov obstajajo, vendar da je dokončna odločitev v pristojnosti Cerarja. V stranki zagotavljajo, da bo v novi vladi zagotovo sedelo večje število žensk.

Ena od teh bi lahko bila Irena Majcen, ki vstopa v ministrsko kombinatoriko potem, ko je v četrtek od nominacije odstopil podpredsednik Desusa Tomaž Gantar. Zdravnik po profesiji in nekdanji minister za zdravje je po proučitvi vsebine predvidenega resorja (okolje in prostor) ocenil, da tako zahtevnega resorja ne bo mogel učinkovito voditi. Zato je prvak Desusa Karl Erjavec nemudoma predlagal Majcnovo, ki je zaposlena na Upravni enoti Slovenska Bistrica, kjer se profesionalno ukvarja z urejanjem prostora. Cerar je z njo včeraj že opravil pogovor.

Še vedno ni jasno, ali je pristal na kandidaturo Julijane Bizjak Mlakar iz kvote Desusa, ki se poteguje za kulturno ministrico.

Zdravstvo: Spet Kolarjeva?

Resen kandidat za ministra za zdravje Robert Cugelj, zdaj direktor Univerzitetnega rehabilitacijskega inštituta Soča, ki se je z mandatarjem že nekajkrat pogovarjal o prevzemu ministrske funkcije, je od kandidature v četrtek odstopil. Premislil si je po pogovoru z Dušanom Mramorjem, kandidatom za ministra za finance.

Mesta ministra za zdravje ni hotel po naših informacijah prevzeti nihče od zdravnikov, pa tudi nihče drug od tistih, za katere se je zanimal Cerar. Včeraj pa smo izvedeli, da je menda kandidatka za ministrico za zdravje ponovno Milojka Kolar, ki je že bila kandidatka pred dvema tednoma. Kolarjeva je nekdanja državna sekretarka Dušana Mramorja, ko je bil minister za finance v Ropovi vladi. Na naš klic na mobilni telefon se ni odzvala.

O tem, ali je njena kandidatura primerna, bi lahko v nedeljo na svetu stranke SMC (ko je predvidena potrditev koalicijskega sporazuma) potekala vroča razprava, saj je Lipicerjeva javno dejala, da bodo pri izboru ministrskih kandidatov upoštevali kriterij politične nekompromitiranosti, kar pomeni, da ne bodo imenovali ljudi, ki bi jih obremenjevala preteklost zaradi koruptivnih afer.

Da poteka v sami SMC precej žgoča polemika, lahko priča tudi izjava poslanca SMC Bojana Dobovška in neuradnega kandidata za ministra za notranje zadeve, da od svojih vrednot, te pa so boj proti korupciji in vsem oblikam klientelizma, ne namerava odstopiti, tudi za ceno ministrstva.