Anketa Dela: Marjan Šarec v trdnem vodstvu

Lista Marjana Šarca četrti mesec v vodstvu. SDS in SD se izmenjujeta na drugem mestu. Združena desnica se ni uveljavila.

Objavljeno
11. marec 2018 20.20
Zoran Potič
Zoran Potič

Ljubljana – Čeprav so do volitev še dobri trije meseci in so politične stranke že globoko v kampanji, v strankarski areni ni večjih sprememb v primerjavi z letošnjimi meritvami. Lista Marjana Šarca je prepričljivo vodilna, sledijo SDS, SD in SMC.

Lista Marjana Šarca (LMŠ) ohranja trdno vodstvo pred SDS in SD, ki za lokalno stranko iz Kamnika zaostajata za pet oziroma šest odstotnih točk. Medtem ko je bila januarja še prva SDS, se je vrstni red na vrhu spremenil po aferi z najetjem spornega posojila, zaradi katerega je računsko sodišče predlagalo sodišču obdolžilni predlog.

Če bi bile volitve minulo nedeljo, bi se v državni zbor uvrstile še stranke SMC, NSi, Levica in Desus, blizu je tudi SLS. Ker se dobre tri mesece pred parlamentarnimi volitvami pojavlja vse več novih strank in koalicij, je zanimiv tudi pogled proti dnu.

Med strankami z manj kot dvema odstotkoma podpore je velika gneča, v kateri najbolje kaže SNS z 1,8-odstotno podporo, potem so tu z 1,7 odstotka še Zeleni, ki jih bo ta teden prevzel poslanec Andrej Čuš, 1,6-odstotno podporo imata Stranka Alenke Bratušek in Lista Bojana Požarja, ki je v anketi nastopila prvič, Dobra država Bojana Dobovška pa bi dobila 1,4 odstotka podpore. Čeprav sta sile povezala Franc Kangler (NLS) in Aleš Primc (God) in nastopata pod zastavo Združena desnica, se jima to ni obrestovalo, saj smo koalicijo komaj zaznali.

(Za povečavo kliknite na infografiko.)

 

Pahor pri ljudeh najbolje zapisan

V marčnem barometru priljubljenosti je bila večina politikov ocenjena z nižjo oceno, razen Boruta Pahorja, ki ostaja pri ljudeh najbolje zapisan, Tanje Fajon in Lojzeta Peterleta. Velik padec ocene je zabeležil Marjan Šarec, ki je z drugega mesta zdrsnil na tretje, Violeta Bulc je četrta, Milan Brglez peti.

Lestvico priljubljenosti politikov zapuščata Zoran Janković in Janez Janša, ki je med vsemi zabeležil daleč najnižjo oceno. Prvega, denimo, več kot polovica vseh v anketi ocenjuje negativno, drugega pa skoraj dve tretjini vseh, ki so odgovarjali na vprašanja.