Masleša: Ravnanje sodnice je nesprejemljivo

Predsednica okrožnega sodišča v Murski Soboti Darinka Pušenjak se je ob policijskem postopku lažno predstavila.

Objavljeno
24. september 2014 21.09
Jože Pojbič, Murska Sobota; Majda Vukelić, notranja politika
Jože Pojbič, Murska Sobota; Majda Vukelić, notranja politika
Ljubljana, Murska Sobota – »Gre za sodnika nesprejemljivo dejanje.« Takšno je stališče predsednika vrhovnega sodišča Branke Masleša o sodnici, ki se je ob policijskem postopku na neki zabavi lažno predstavila – dala je osebne podatke upokojene bivše sodelavke, ki živi v isti ulici kot ona.

Masleša skladno z zakonom o sodniški službi sicer nima neposrednih pristojnosti za pobudo oziroma predlaganje uvedbe disciplinskega postopka, je pa o zadevi že v petek govoril s predsednikom višjega sodišča v Mariboru, ki je podal pobudo za uvedbo pristojnemu predsedniku okrožnega sodišča v Murski Soboti. »Disciplinski postopek je v prvi fazi v pristojnosti disciplinskega tožilca, zato se disciplinsko sodišče v zvezi s tem še ni moglo sestati,« so še sporočili z vrhovnega sodišča.

Laž ima kratke noge

Predsednik murskosoboškega okrožnega sodišča Branko Palatin je namreč pred dnevi disciplinskemu tožilcu pri vrhovnem sodišču poslal pobudo za uvedbo disciplinskega postopka zoper njemu podrejeno predsednico soboškega okrajnega sodišča Darinko Pušenjak, ki si je konec avgusta privoščila za sodnika nenavadno ravnanje. 28. avgusta ponoči se je namreč nekdo pritožil nad neznosnim hrupom, ki je že po koncu odpiralnega časa še vedno prihajal iz lokala Rock Cafe v bližini sodišča v Murski Soboti. Policijska patrulja, ki je prišla na kraj, je tam med drugimi naletela tudi na hišnika sodišča ter na okrajno sodnico in predsednico okrajnega sodišča Darinko Pušenjak, ki pa se je policistoma zlagala, da osebnih dokumentov nima pri sebi in jima je potem dala lažne osebne podatke upokojene bivše sodelavke, ki živi v isti ulici kot ona. Policista, ki sta zadevo obravnavala, sta takoj odkrila, da laže in sta proti njej sprožila postopek zaradi kršitve zakona o osebnem imenu – menda bo morala plačati globo okoli 200 evrov, zoper hišnika, ki je policistom celo grozil, pa bodo vložili kazensko ovadbo.

Seveda gre za ravnanje, ki je v nasprotju s kodeksom sodniške etike in pomeni tudi kršitev sodniške dolžnosti, nam je včeraj povedal Palatin. »Ne najdem nobenega sprejemljivega razloga, zakaj je sodnica policistom posredovala neresnične osebne podatke oziroma osebne podatke druge osebe,« je dejal Palatin. Na vprašanje, kakšne sankcije lahko doletijo Pušenjakovo, pa je odgovoril, da je o tem prezgodaj govoriti in tudi teže storjenega prekrška ni hotel ocenjevati sam. Po zakonu o sodniški službi pa je mogoče sodnika kaznovati s pisnim opominom, ustavitvijo napredovanja, znižanjem plače, premestitvijo na drugo sodišče ali celo s prenehanjem sodniške funkcije.

Darinka Pušenjak zadnjih dogodkov ni komentirala, iz njenega urada na okrožnem sodišču pa so nam poslali njeno izjavo, v kateri dogodek obžaluje in se opravičuje za svoje in za ravnanje vseh ostalih. »Prosim vas, naj navedeno ravnanje ne vpliva na ugled sodnikov in sodišča, saj se ta kaže predvsem v zakonitem, poštenem in marljivem delu,« je zapisala v izjavi.