Masleše niso izločili iz odločanja o zadevi Patria

Vrhovni sodniki zavrnili zahtevo odvetnika Janeza Janše. Predsednik vrhovnega sodišča lahko nadaljuje z delom.

Objavljeno
27. avgust 2014 15.06
Posodobljeno
27. avgust 2014 15.59
jer masleša
Ni. Č., Delo.si, M. V., notranja politika
Ni. Č., Delo.si, M. V., notranja politika

Ljubljana − Vrhovni sodniki so danes na občni seji odločali o zahtevi odvetnika Francija Matoza, odvetnika Janeza Janše v zadevi Patria, da se iz odločanja v tem primeru zaradi domneve pristranskosti izloči predsednik vrhovnega sodišča Branko Masleša.

Po skoraj dveh urah razprave so na tajnem glasovanju − seje se je udeležilo 29 od 32 sodnikov − sklenili, da se Matozeva zahteva zavrne. Predsednik vrhovnega sodišča pa bo lahko z delom v zadevi Patria nadaljeval.

Že 14. julija, ko je Matoz zahteval izločitev Masleše, je predsednik vrhovnega sodišča v skladu z zakonom takoj prenehal z vsakršnim nadaljnjim delom v zadevi Patria.

Možno je, da bo v nadaljevanju postopka na sodišče vložena še nova zahteva za izločitev kakšnega sodnika, vendar mora temeljiti na drugi argumentaciji.

Z zahtevo po izločitvi Masleše se je Matoz z več vlogami obrnil na vrhovno sodišče, saj je bil prepričan, da je predsednik vrhovnega sodišča v govoru, ki ga je imel 6. junija na letošnjih dnevih slovenskega sodstva, izrazil negativen, sovražen odnos do obsojenega Janeza Janše.

Občna seja na to temo bi sicer morala biti že 18. julija, vendar je bila nesklepčna, zato jo je podpredsednica vrhovnega sodišča Nina Betetto sklicala za danes.

Neuspešni poskusi izločitev

Iz odločanja v zadevi Patria je bil do zdaj izločen en sodnik oziroma sodnica. Branko Masleša je iz odločanja o zahtevi za varstvo zakonitosti na njeno željo izločil vrhovno sodnico Majo Tratnik, ki je bila sprva določena tudi za sodnico poročevalko.

Podpredsednica vrhovnega sodišča Nina Betetto je zavrnila zahtevi vrhovnega državnega tožilca Andreja Ferlinca za izločitev Marka Šorlija in Barbare Zobec ter zahtevo odvetnika Francija Matoza za izločitev sodnice poročevalke Vesne Žalik.