Masleševo članstvo v senatu negotovo

V ponedeljek spet občna seja vrhovnega sodišča, ki se bo ukvarjala z Matozevim predlogom za izločitev Masleše.

Objavljeno
26. september 2014 20.42
Branko Masleša, predsednik Vrhovnega sodiušča RS v Ljubljani, 9.julija, 2013.
Majda Vukelić, notranja politika
Majda Vukelić, notranja politika

Ljubljana – Ali se bo 30. septembra začela že sklicana seja petčlanskega senata, ki bo odločal o zahtevah za varstvo zakonitosti, ki so jih v zadevi Patria vložili trije obsojeni, za zdaj še ni mogoče napovedati. Za ponedeljek je namreč sklicana občna seja vrhovnega sodišča.

Ta se bo ukvarjala z novo zahtevo odvetnika prvoobsojenega Janeza Janše Francija Matoza, naj občna seja iz petčlanskega senata, ki bo odločal o zahtevah za varstvo zakonitosti, ki so jih vložili Janez Janša, Tone Krkovič in Ivan Črnkovič, izloči predsednika senata Branka Maslešo.

Matoz je namreč prepričan, da so po tem, ko je občna seja 27. avgusta zavrnila njegovo zahtevo za Masleševo izločitev zaradi dvoma o njegovi nepristranskosti, nastopili novi razlogi. O njih je govoril pred tremi dnevi, ko je na novinarski konferenci Odbora 2014 poudaril, da se je vloga predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše, ki bo tudi predsedoval senatu v zadevi Patria, spremenila.

Vrhovni sodniki so namreč njegovo prvo zahtevo zavrnili s pojasnilom, da Masleša v svojem govoru na sodniških dnevih, ki ga Matoz navaja kot argument za izločitev, ni nastopil v vlogi sodnika, temveč se je na pritiske na sodnike in sodstvo odzval v vlogi predsednika vrhovnega sodišča. Ker bo Masleša, kot so sporočili z vrhovnega sodišča, predsedoval vsem senatom v zahtevah za varstvo zakonitosti, ki bodo prijavljene za seje kazenskega oddelka do konca leta, se Matoz v novi zahtevi med drugim sprašuje, kako bo Masleša zakonito in učinkovito vodil postopek v zadevi Patria, če pa že doslej ni znal zagotoviti učinkovitega dela sodnice poročevalke v tej zadevi vrhovne sodnice Vesne Žalik, ki v vsem tem času ni bila sposobna odločiti niti o morebitni prekinitvi prestajanja zaporne kazni prvaka SDS Janeza Janše.

Če bi občna seja v ponedeljek iz odločanja izločila Branka Maslešo, potem senat, v katerem so za zdaj poleg Masleše in Žalikove še Marko Šorli, Maja Tratnik in Damijan Florjančič, najverjetneje v torek ne bi mogel začeti dela, saj bi morali namesto Masleše v senat dodeliti drugega sodnika.

Hkrati pa ima Masleša še eno nalogo. Odločiti mora še o izločitvi vrhovne sodnice Maje Tratnik, saj njeno izločitev prav tako zahteva Franci Matoz. Masleševo odločitev je pričakovati prav tako v ponedeljek. Kazenski oddelek vrhovnega sodišča sestavlja sedem sodnikov, tako da ob morebitnih izločitvah na razpolago ostaja zgolj še sodnica Kristina Ožbolt.