Afera Ambrožič copy-paste se bo kmalu razpletla

Neuradno mnenje komisije Pravne fakultete Maribor neugodno za domnevnega plagiatorja.

Objavljeno
08. oktober 2012 19.12
Posodobljeno
09. oktober 2012 06.00
SLOVENIJA, LJUBLJANA ,31.7.2012,SESTANEK STRANKE POZITIVNE SLOVENIJE BORUT AMBROZIC IN JANI MODERNDORFER.FOTO:MAVRIC PIVK/DELO
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika

Ljubljana – Poslanec Borut Ambrožič bo v teh dneh izvedel, kaj je o sumu plagiatorstva v njegovi magistrski nalogi ugotovila komisija pravne fakultete v Mariboru. Ali bodo nekdanjemu članu PS odvzeli magistrski naziv, bo dokončno znano predvidoma sredi novembra, neuradno pa so »prvostopenjske« ugotovitve fakultete zanj neugodne.

Posebna tričlanska komisija Ambrožičeve matične fakultete (PFMB) je pretekli teden končala s proučevanjem izsledkov računalniške analize Fakultete za računalništvo v Mariboru, ki je pokazala, da je dobra petina poslančevega magisterija iz leta 2008 identična šest let starejši diplomski nalogi Klementine Jezeršek.

Ali so potrdili, da je Ambrožič prepisoval ali ne, nam dekan PFMB Saša Prelič ni povedal, saj želi o tem najprej obvestiti Ambrožiča. »Senat se je na informativni seji seznanil z ugotovitvami komisije in vodi nadaljnje postopke v smeri odločanja o odvzemu ali neodvzemu magistrskega naziva. Odločilna pa bo že naslednja seja senatorjev,« je za Delo dejal Prelič in dodal, da so poslancu ugotovitve po pošti poslali v petek.

Informacije o postopku so izjemno skope, saj k molku ostaja trdno zavezanih tudi vseh 14 članov senata PFMB. Kljub temu pa nam je neuradno uspelo izvedeti, da so bile ugotovitve tričlanske komisije za Ambrožiča obremenilne.

To sicer še ne pomeni dokončne sodbe in odvzema naziva. Poslanec bo imel v »drugostopenjskem« postopku pred senatorji – tako kot pretekli teden pred posebno komisijo – namreč možnost pojasniti svojo plat zgodbe.

Kot je znano, Ambrožič, ki nam ga včeraj ni uspelo priklicati, očitke o domnevnem prepisovanju zavrača, češ da je pri računalniški analizi prišlo do napak, podobnost obeh znanstvenih del pa je pripisal ozki in slabo raziskani skupni tematiki azbestoze, zaradi česar sta se oba avtorja očitno opirala na iste vire.

»Primerjati moje magistrsko delo in diplomsko delo Jezerškove je kot primerjati mizo in stol, ter ob tem trditi, da je miza plagiat stola, ker imata oba štiri noge in enake vijake,« je podobnost konec julija ponazoril poslanec.

Kdaj bo poslanec dvignil pošto?

Na mariborski pravni fakulteti izkušenj z odvzemom magistrskega naziva še nimajo – pred leti so odvzeli le eno v celoti prepisano diplomsko nalogo –, zato se pri vodenju postopka skrbno držijo pravil, ki jih predvideva statut Univerze v Mariboru.

Dekan Prelič je napovedal, da bi, upoštevaje skrajne roke, dokončno sodbo lahko izrekli v prvi polovici novembra. Nekdanji poslanec Pozitivne Slovenije ima namreč najprej osem dni časa za prevzem pošte, če tega ne stori, pa se šele po petnajstih dneh šteje, da mu je bila pošiljka vročena, kar PFMB omogoči sklepni del preiskave. »Postopkov se držimo in jih ne želimo nič pospeševati, da nam na koncu ne bi padli zgolj zaradi procedure,« pojasnjuje Saša Prelič.

Odstop je stvar poslanca

Ali bo imel morebitni odvzem znanstvenega naziva kakšne resnejše politične posledice, je odvisno izključno od Ambrožiča in njegovega občutka za integriteto in etiko.

K odstopu s poslanske funkcije ga je po razkritju dvomov o pristnosti njegovega magisterija sicer pozval že predsednik njegove nekdanje stranke PS Zoran Janković in mu celo ponudil nadomestno službo v poslanski skupini, a se mariborski poslanec ni uklonil volji šefa. Največja opozicijska stranka ga je zaradi tega izključila, da naj se umakne iz poslanskih klopi, če se izkaže, da je prepisoval, pa je Ambrožiču svetoval tudi predsednik državnega zbora Gregor Virant.

Takšna praksa je v tujini običajna. To kažeta tudi zgleda nekdanjega madžarskega predsednika Pala Schmitta, ki je aprila odstopil zaradi odvzema doktorskega naziva, lani marca pa zaradi istega greha tudi nemški obrambni minister Karl-Theodor zu Guttenberg.