Matični odbor po vetu DS ni podprl novele o Loteriji Slovenije

Le osem članov jo je namreč ocenilo kot ustrezno, kar pa je premalo, da bi jo odbor podprl.

Objavljeno
28. oktober 2011 10.56
Posodobljeno
28. oktober 2011 11.19
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si
Ljubljana - Odbor DZ za kulturo, šolstvo, šport in mladino kot matično delovno telo, ki je po vetu državnega sveta na novelo o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije imel novelo vnovič na dnevnem redu, te ni podprl.

Gregor Golobič iz Zares, ki je na seji sodeloval namesto prvopodpisanega pod novelo Franca Jurija prav tako iz Zares, je poudaril nujnost vnovične potrditve novele v DZ. Ta namreč med drugim sledi ugotovitvam komisije za preprečevanje korupcije in računskega sodišča, je opozoril.

Po besedah predsednika Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije (NSIOS) in državnega svetnika Borisa Šuštaršiča pa je bistvo veta v tem, da se »prepreči plenilski pohod na del javnega denarja za slovenske invalide«.

Novela tudi ni bila pripravljena v skladu s konvencijo o pravicah invalidov, po kateri je treba rešitve za invalide sprejemati v sodelovanju z njimi, je poudaril.

Člani odbora niso razpravljali o vprašanju, pač pa so prešli na glasovanje. Od navzočih desetih članov jih je osem novelo podprlo. Ker pa ima odbor 19 članov, bi jo moralo podpreti vsaj 10 članov, da bi zadostovalo za sprejetje sklepa, da je ustrezna.

Ključna novost novele je zmanjšanje števila članov sveta Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij z dosedanjih 30 na 23 članov. Člani sveta pa ne bi smeli biti funkcionarji invalidskih in humanitarnih organizacij.

Državni svet je odložilni veto na novelo sprejel 25. oktobra, predlagala pa ga je skupina svetnikov s prvopodpisanim Šuštaršičem. DZ bo ponovno odločal o noveli na izredni seji 2. novembra.