Matjaž Hanžek bo kandidiral v Slovenj Gradcu

Popolna slika, s katero bo stranka nastopila na volitvah, bo zaradi številnih predlogov znana šele v ponedeljek.

Objavljeno
05. november 2011 14.19
Posodobljeno
05. november 2011 14.26
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika
Ljubljana - Okoli 200 članov stranke TRS je v ljubljanski Tovarni Rog dopolnjevalo predvolilni program in kandidatno listo, s katero bodo nastopili na decembrskih predčasnih volitvah. Popolna slika bo zaradi številnih predlogov znana šele v ponedeljek, je pa že jasno, da bo predsednik TRS Matjaž Hanžek kandidiral v rojstnem Slovenj Gradcu.

Za presenečenje je poskrbel eden izmed protagonistov gibanja TRS Dušan Plut. Napovedal, da na državnozborskih volitvah ne bo kandidiral, saj želi s tem narediti prostor za mlade, kar je tudi prioriteta TRS. »Jaz sem bil v politiki zelo prisotem kot član prvega predsedstva v samostojni Sloveniji in kasneje kot državni svetnik. Toda, če zagovarjam načelo, da smo trajna stranka z začasnim mandatom, moram dati osebni zgled. Vem, da
to najbrž pomeni kakšen glas manj, ampak dvojna morala pri načelih pač ni opcija,« je povedal starosta slovenske zelene politike. Bo pa Plut v času kampanje vseskozi aktivno sodeloval pri promoviranju idej in kadrov
stranke TRS.

Stranko bosta med kampanjo aktivno podpirala tudi sindikalist Branimir Štrukelj in sociolog Igor Žagar, ki prav tako kot Plut, ne bosta kandidirala na listi TRS. Doslej je potrjeno le, da bo stranko v Kranju zastopala tamkajšnja mestna svetnica Hermina Krt, na Jesenicah vodja podiplomskega študija na blejski fakulteti za menedžment IEDC Mojca Markizeti, med kadidati pa je tudi igralec celjskega Slovenskega ljudskega gledališča Igor Sancin.

»TRS ne bo ponujala le humanističnega poslanstva, kot nam pogosto očitajo. Na listi imamo ogromno podjetnikov, ekonomistov in gospodarstvenikov, ki verjamejo v trajnostni razvoj. Večina teh se v politiko podaja prvič. Pri nas pa bo kandidiralo tudi veliko žensk. Mislim, da se bo končni odstotek ustavil pri okoli 40. do 45. odstotkih,« je o listi TRS, ki bo dokončno predstavljena v ponedeljek, povedal Dušan Plut.