Matoz zahteva ponovno izločitev Masleše iz odločanja o Janši

Zadeva Patria: Če je Matoz v zahtevi navedel nove razloge, 
se bo morala spet sestati občna seja vrhovnega sodišča.

Objavljeno
24. september 2014 17.33
Majda Vukelić, notranja politika
Majda Vukelić, notranja politika

Ljubljana - »Dajmo umiriti žogico. Daleč od tega, da bi menil, da je v slovenskem pravosodju vse dobro. Toda pristal sem na tiskovni konferenci SDS, čeprav sem se odzval vabilu komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti.« Tako se je danes v »lokaciji« zmotil Goran Klemenčič.

Čim bolj se bliža seja senata, ki bo odločal v zahtevah za varstvo zakonitosti v zadevi Patria, ki je sklicana za 30. september, toliko več je dogodkov, ki želijo pred sejo pustiti svoj pečat. Tako je odvetnik Janeza Janše Franci Matoz spet zahteval izločitev iz senata predsednika vrhovnega sodišča Branka Masleše, ki senatu, v katerem so še Vesna Žalik, Maja Tratnik, Marko Šorli in Damijan Florjančič, predseduje.

Matoz je prepričan, da se je, odkar je znana sestava petčlanskega senata, Meslešev položaj spet spremenil in je o njem treba ponovno razsojati. Hkrati Matoz zahteva izločitev Tratnikove, in sicer iz istih razlogov, kot jih je sodnica pred časom sama zapisala v zahtevi za svojo odločitev. Takrat je po besedah Matoza poudarila, da v zadevi ne more biti nepristranska, ker je bil njen mož namestnik takratnega republiškega sekretarja za pravosodje in je bil aktivno udeležen v postopkih, povezanih s prestajanjem zaporne kazni takrat obsojenega Janše v zadevi JBTZ.

Z vrhovnega sodišča so sporočili, da so zahtevo za izločitev obeh sodnikov prejeli, več o tem, kako bo to vplivalo na nadaljnji potek postopka, pa za zdaj ne morejo predvideti. Če bi se izkazalo, da Matozov predlog za Masleševo izločitev vsebuje nove razloge, se bo o tem morala ponovno izreči občna seja vrhovnega sodišča.

Ob obstrukciji koalicije in ZL pa je danes potekala tudi nujna seja komisije za peticije, ki je imela na dnevnem redu domnevne Masleševe kršitve človekovih pravic. Te naj bi bile razvidne iz vmesnega poročila nekdanjega ustavnega sodnika Lovra Šturma o kršitvah temeljnih človekovih pravic, ki so jih povzročili sodniki v obdobju 2004 do 2013, in članka, ki ga je objavil spletni portal politikis.si. Masleša se seje ni udeležil, na očitke SDS je odgovarjal tiskovni predstavnik vrhovnega sodišča Gregor Strojin.