Matoz: Zobec Hrastarjeva ponaredila ključni dokaz proti Janši

Janez Janša je kazensko ovadil tožilko Branko Zobec Hrastar zaradi suma zlorabe uradnega položaja ali pravic.

Objavljeno
20. junij 2011 15.45
Posodobljeno
20. junij 2011 15.49
Dejan Karba, notranja politika
Dejan Karba, notranja politika
Ljubljana - Predsednik SDS Janez Janša in odvetnik Franci Matoz, ki ga bo (predvidoma jeseni) na ljubljanskem okrajnem sodišču zastopal v primeru Patria, sta na tiskovni konferenci predstavila kazensko ovadbo proti višji državni tožilki Branki Zobec Hrastar.

Ta je obtožni predlog proti peterici obdolženih v zadevi Patria, med njimi je tudi Janša, na pristojno sodišče poslala v začetku avgusta lani, obdolženi pa so predlog prejeli mesec dni pozneje, ko je sodišče opravilo preizkus obtožnega predloga. Tožilka očita Janši sostorilstvo kaznivega dejanja sprejemanja daril za nezakonito posredovanje, Matoz in Janša pa zatrjujeta, da tožilka omenjeno kaznivo dejanje očita Janši, čeprav je vedela, da ni storil očitanega kaznivega dejanja.

V obtožni predlog je tožilka Branka Zobec Hrastar, ki je zdaj na dopustu, po mnenju Francija Matoza in Janeza Janše vpisala »lažno vsebino«: elektronska pošta, ki jo je septembra leta 2005 spisala Marija Badovinac Črnkovič (žena lastnika podjetja Rotis, Patrijinega zastopnika), v kateri Patrijinemu zunanjemu sodelavcu Hansu Wolfgangu Riedlu med drugim piše tudi o vlogi takratnega premiera Janše pri poslu, Riedlu ni bila poslana. Matoz pravi, da je tožilka v obtožni predlog kljub temu zapisala, da je bila pošta Riedlu poslana (eksplicitno Zobec Hrastarjeva tega v obtožni predlog ni zapisala). Po Matozovem mnenju je »ključni in edini dokaz proti Janezu Janši izmišljen in ponarejen«, zato od vrhovnega državnega tožilstva pričakuje, da bo proti Zobec Hrastarjevi spisalo obtožni predlog. S tožilstva so prejem ovadbe potrdili, a dodali, da zadeve, ker je v postopku, ne morejo komentirati.

E-pošta Marije Badovinac Črnkovič ni edini dokaz

Iz 81 strani dolgega obtožnega predloga je razvidno, da so kriminalisti našli veliko elektronskih sporočil in dokumentov, v katerih se takratni Patrijini sodelavci referirajo na takratnega premiera Janeza Janšo. »Tako je edino smiselno, da predsednik vlade izbere podjetje, ki je blizu in lojalno njegovi organizaciji. Ivanu [Črnkoviču] lahko zaupa in Ivan ne bo nikoli razkril, kam so bili nakazani določeni zneski,« se denimo glasi Riedlov dokument, o katerem je na svojem zaslišanju na Finskem govoril Reijo Niittynen (Patria). Povedal je še, da je »Rotis Patria izbrala sama, seveda pa so poslušali, kaj je želel premier Janša«.

Omenjeno smo citirali iz obtožnega predloga, v katerem je Branka Zobec Hrastar o zgoraj omenjeni e-pošti Marije Badovinac Črnkovič zapisala, da dokazuje le, da je Črnkovič užival veliko zaupanje Janše, kar Zobec Hrastarjeva nato dokazuje še z drugim dokumentom: »Zato je edino razumljivo, da predsednik vlade izbere podjetje, ki je blizu njegovi organizaciji.«

Janševih e-pošt niso pregledali

Že omenjena e-pošta Marije Badovinac Črnkovič predstavlja edino elektronsko pošto, ki jo je policija zasledila na računalnikih slovenskih državljanov (Janši, denimo, računalnikov policija ni pregledala). Res je tudi, da je Badovinac Črnkovičeva to e-pošto, namenjeno Riedlu, poslala le svojemu možu v pregled, ta pa je potem istega dne e-pošto s podobno vsebino – vendar brez omembe Janše – poslal Niittynenu. Ne Riedlu.

Na vprašanje, zakaj se je Marija Badovinac Črnkovič sploh sklicevala na Janšo, je Matoz odgovoril: »Kaj je imela takrat v glavi, ne morem vedeti. Sem pa bil petnajst minut pred to konferenco v bifeju na kavi in mislim, da sem vsaj trikrat slišal, da je nekdo izgovoril: 'Janez Janša.' Zelo pogosto, verjetno, gospoda Janšo omenjajo, pa tudi ona ga je v tem mailu omenila, čeprav seveda on s to zadevo nima ničesar.«