Memorandum še brez davka na nepremičnine

Zakona, ki bi obdavčitev nepremičnin omogočil, vlada parlamentu ni predlagala hkrati z drugimi proračunskimi dokumenti.

Objavljeno
07. oktober 2013 21.50
26.7.2011 Sentilj, Slovenija. Pisane fasade his v Sentilju.FOTO: JURE ERZEN/Delo
P. J., notranja politika
P. J., notranja politika

Ljubljana – S predstavitvijo proračunskega memoranduma bosta premierka Alenka Bratušek in finančni minister Uroš Čufer danes začela parlamentarno potrjevanje proračunskih načrtov države za prihodnji dve leti.

Javno najbrž najbolj razvpiti del teh načrtov je, da namerava vlada z drugačno obdavčitvijo nepremičnin že prihodnje leto zbrati dodatnih 205 milijonov evrov, še toliko pa (kot že doslej) z obdavčitvijo nepremičnin zagotoviti občinam.

Zakona, ki bi dodatno obdavčitev nepremičnin omogočil, vlada parlamentu ni predlagala hkrati z drugimi proračunskimi dokumenti in ga parlament ni prejel niti do današnje predstavitve proračunskega memoranduma, po kateri bodo razprave o proračunu za naslednje leto in načrtih za leto 2015 začele komisije in odbori parlamenta. Po izjavah finančnega ministra bi vlada nepremičninsko zakonodajo po zadnjih usklajevanjih parlamentu lahko predlagala ta ali prihodnji teden.

V memorandumu, ki ga danes poslancem predstavljata premierka in finančni minister, je navedeno, da bo drugačna obdavčitev nepremičnin povečala javnofinančne prihodke, ki bi jih sicer morali zagotavljati z drugimi davki, ne da bi to ogrožalo konkurenčnost in rast.