Menjava na vrhu službe DVK: Vučko prevzel posle Marka Golobiča

Dolgoletni tajnik državne volilne komisije Marko Golobič je v prejšnjih dneh predal posle Dušanu Vučku.

Objavljeno
08. avgust 2011 19.16
Posodobljeno
08. avgust 2011 20.00
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana –  Marko Golobič je aparat državne volilne komisije vodil na vseh dosedanjih volilnih in referendumskih odločanjih ljudstva, odkar imamo državo. Vučko je bil zadnja leta nadomestni član državne volilne komisije na predlog LDS, s prevzemom tajniškega položaja pa odstopa kot šef direktorata za upravne notranje zadeve notranjega ministrstva. Kdo ga bo v vrhu ministrstva za notranje zadeve nasledil, še ni znano.

Vučko je za Delo povedal, da se je z Golobičem že pred časom dogovoril, da bosta predajo poslov opravila danes, 8. avgusta. Golobič ostaja zaposlen v državni volilni komisiji.

Državna volilna komisija je za tajnika izvolila Dušana Vučka junija. Na tajnem glasovanju na seji, na katero novinarji niso smeli, je zanj glasovalo več članov komisije kot za Bojana Trnovška in Blaža Kovača.

Trnovšek je na notranjem ministrstvu upravne notranje zadeve vodil pred Vučkom. Na razpis za glavnega tajnika sta se prijavili še dve kandidatki, ki pa nista izpolnjevali razpisnih pogojev. Z razpisom je volilna komisija izbirala tajnika prvič v zgodovini zaradi spremembe zakona, ki je bila uzakonjena pred petimi leti. Vučko bo tajnik pet let in je po tem lahko znova izvoljen.

Vstop politika ali izstop iz politike?

Izvolitev Vučka sproža »resne dvome o strokovnem, nepristranskem in politično nevtralnem delu državne volilne komisije«, se je julija na izbiro odzvala največja opozicijska stranka SDS, ki je opozorila, da je Vučko nekdanji poslanec LDS, predsednik občinskega odbora LDS v Bohinju, občinski svetnik, dolgoletni sekretar poslanske skupine LDS, zadnja leta pa vodja direktorata za upravne in notranje zadeve notranjega ministrstva, ki ga vodi predsednica LDS Katarina Kresal.

»Na zadnjem kongresu stranke nisem kandidiral na nobeno funkcijo, nisem funkcionar stranke,« se je takrat na protest odzval Vučko, ki je odstopil tudi kot občinski funkcionar, ker se je, kot je povedal, odločil »izstopiti iz politike«. Podobno, da je to politično imenovanje, so iz SDS protestirali tudi, ko je Vučko postal šef direktorata za notranje zadeve notranjega ministrstva.

Pred težkim letom

»Moje vodilo bodo načela zakonitosti, ustavnosti in politične nepristranosti,« je o tem, kako bo opravljal svoje delo, povedal Dušan Vučko, ki je opozoril, da vse odločitve, ko gre za izvedbo volitev, sprejema državna volilna komisija, ki je plurarno sestavljena. Med člani so številni ugledni pravni strokovnjaki, vodi pa jo vrhovni sodnik Anton Gašper Frantar.

Vučka že prvo leto čaka nekaj zahtevnih preizkusov, saj bo državna volilna komisija v tem času izpeljala morda celo trojne volitve in morda še kakšno referendumsko odločanje.

Predsednik države Danilo Türk bo moral najpozneje za september 2012 razpisati parlamentarne volitve, ki so zaradi razpadanja vladne koalicije lahko tudi že veliko prej. Za čas po počitnicah prihodnje leto pa bo predsednik državnega zbora, kdorkoli to takrat bo, razpisal še volitve predsednika republike, kjer je mogoč tudi drugi krog. Tajnik državne volilne komisije že pri določanju datumov volitev ni povsem brez vloge, praviloma politiki namreč pred dokončno določitvijo datuma vsaj preverijo pri državni volilni komisiji, kako je z izvedljivostjo postopkov.