Milan Jazbec s kandidaturo vrača dolg Francetu Bučarju

Če bo Milanu Jazbecu uspelo zbrati 5000 podpisov, bo vrnil veleposlaniški mandat v Makedoniji.

Objavljeno
19. april 2017 17.34
NK Milan Jazbec
Zoran Potič
Zoran Potič
Ljubljana - Slovenski veleposlanik v Makedoniji Milan Jazbec je za nekaj dni priletel v Ljubljano in napovedal, da bo jeseni vstopil v predsedniško tekmo, če mu bo uspelo izpolniti pogoje - zbrati 5000 podpisov. Če se to zgodi, namerava vrniti veleposlaniški mandat.

Odkar je Milan Jazbec pred več kot tednom dni napovedal predsedniško kandidaturo, se je v javnosti začel običajen proces predalčkanja, pri čemer imajo vodilno vlogo različni spletni portali, ki brez zadržkov objavljajo različne etikete. »Za menoj ne stoji nihče. Za menoj stoji Milan Jazbec. Odločitev za kandidaturo za petega predsednika države je plod mojega razmisleka, analiz, ocen in ambicij,« je Jazbec odgovarjal na vprašanja novinarjev.

Predstavlja se kot kandidat, ki bo predsedniški kampanji povrnil državniško raven. Na vprašanje, ali je to kritika predsednika države Boruta Pahorja, ni želel odgovoriti, češ da bo za komentiranje še dovolj časa. Kot je dejal, ne čuti nikakršne potrebe, da bi se kritično izrekal o komerkoli. Se pa zaveda, da bo treba na vrhuncu kampanje zelo jasno predstaviti svoje poglede: »V predsedniško tekmo želim vnesti dodatno vsebino, živahnost in dinamiko ter s tem vplivati na razvoj demokratične kulture v državi.«

Zmerna sredina

Veleposlanik Jazbec je posredno opisal tudi svojo politično filozofijo, ki v svojem bistvu temelji na delu Franceta Bučarja. Na neki način ga je starosta slovenske države spodbudil, da se je v njem prebudila ambicija po politični karieri. Kot je dejal Jazbec, je z Bučarjem zadnjih deset let pred smrtjo leta 2015 veliko prijateljeval in razpravljal (napisal mu je tudi uvodnik v eno izmed knjig). »Ko sva se junija zadnjič srečala, me je na koncu naravnost vprašal, kdaj bom aktivno posegel v slovensko politiko. Nekaj časa sem mencal, kar ga je vznejevoljilo. Z napovedjo kandidature zdaj izpolnjujem obljubo, ki sem mu jo dal, s tem tudi odplačujem dolg do Bučarja,« je pojasnil Jazbec.

Svetovnonazorsko se opisuje kot zmerna in sredinska oseba. »Ob kakšnih vprašanjih sem bolj konservativen, ob drugih pa bolj liberalen - sem za sredinska, zmerna in pretehtana stališča, tako da se lahko pogovarjam s komerkoli o čemerkoli,« je o sebi dejal bodoči predsedniški kandidat.

Okoli sebe bo zbral majhno, a učinkovito ekipo, ki jo bo vodila vodja volilnega štaba Urša Žorž. Kampanjo namerava financirati z donacijami in finančnimi prispevki fizičnih oseb, bo pa vse na tem področju pregledno, je obljubil Jazbec. O svojih namerah, da bo kandidiral, je pravočasno obvestil ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca, veleposlaniško funkcijo pa namerava opravljati do izpolnitve pogoja, to je 5000 podpisov slovenskih državljanov. Ko se bo to zgodilo, bo vrnil mandat, je rekel Jazbec.


Jazbec: »Predsednik republike mora biti široko razgledan, preprost, a dostojanstven, zavzet in srčen, prepoznavno odprt in pristno žareč.« Foto: Jure Eržen/Delo

Ni v korist Slovenije

Predsednika društva upokojenih diplomatov Petra Toša Jazbečeva kandidatura nekoliko preseneča, ker je mandat v Makedoniji nastopil šele pred pol leta. Nenavadno se mu zdi, da Jazbec že takrat ni vedel za svoje ambicije. Slovenija ima namreč v tej regiji svoje strateške interese in veleposlaniški položaj v Makedoniji je zato še toliko bolj pomembna in odgovorna funkcija. V interesu Slovenije bi bilo, da se v tako občutljivi državi veleposlaniki ne menjajo prepogosto, meni Toš, ki sicer, kot je dejal, Jazbeca osebno ne pozna.