Milan Zver nadaljuje delo Jožeta Pučnika

Zver je na zborovanju predstavil svoj program ter volivke in volivce pozval na »pot čez tri mostove«.

Objavljeno
06. oktober 2012 19.52
Posodobljeno
06. oktober 2012 19.52
MILAN ZVER V MARIBORU
Miha Rubin, Maribor
Miha Rubin, Maribor

Maribor − Pred začetkom volilne kampanje za predsedniške volitve sta SDS in NSi v Mariboru pripravili zborovanje v podporo kandidaturi Milana Zvera za predsednika države. V dvorani Tabor je, pred okrog 2500 podporniki, Zver predstavil svoj program ter volivke in volivce pozval na »pot čez tri mostove«.

Prvi je utrditev politične stabilnosti v državi, drugi konsolidacija gospodarstva in tretji utrditev nacionalne zavesti, je povedal Zver. V sklopu prvega je obudil idejo za uvedbo večinskega volilnega sistema, na gospodarskem področju je podprl vladne reforme, ki gredo po njegovem v pravo smer za izhod iz krize, pri vprašanju, kako utrditi nacionalno zavest, pa se je med drugim zavzel za to, da druga kitica Prešernove Zdravljice postane tudi uradni sestavni del himne.

Tako kot nekaj govornikov pred njim se je tudi Zver obregnil ob sedanjega predsednika in protikandidata Danila Türka; njegov koncept je označil za »nekoncept«, saj da Türk nasprotuje agenciji za slabe terjatve, zlatemu fiskalnemu pravilu, prožnosti dela, pokojninski reformi in varčevanju.

Na konvenciji Nove Slovenije (NSi) in Slovenske demokratske stranke (SDS) je poleg predsednice NSi Ljudmile Novak in številnih podpornikov spregovoril tudi predsednik SDS in premier Janez Janša. Dejal je, da Zver danes nadaljuje delo pokojnega Jožeta Pučnika. Ko primerjamo njune lastnosti, je dejal Janša, lahko tudi za Zvera rečemo, da je to človek, ki mu gre za stvar, je sposoben dosegati dogovore in kompromise tudi v najtežjih situacijah, a kljub temu govori tisto, kar je res, in dela tisto, kar misli, da je prav.

Janša meni, da država danes nima predsednika, sposobnega združevati sile v reševanju krize. Ta da ni le gospodarska, ampak tudi moralna. Pri tem je dodal, da nekateri medijski in kapitalski favoriti niso izkoristili svoje priložnosti; kar je treba danes reševati, so rezultati njihovega dela.