Golobič že v poslanski klopi, v ponedeljek iz vlade tudi Zaresove ministrice

Minister Lukšič bo visokošolsko ministrstvo vodil do imenovanja novega ministra, vendar največ tri mesece.

Objavljeno
23. junij 2011 11.27
Posodobljeno
23. junij 2011 12.02
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si
Ljubljana - Minister za šolstvo Igor Lukšič bo po odstopu Gregorja Golobiča danes začasno prevzel vodenje ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo. Na današnji seji vlade bo Lukšič tako že nastopil v vlogi vodje obeh resorjev, piše STA.

Lukšič je že napovedal, da jih na visokošolskem ministrstvu v naslednjih treh mesecih čaka kar nekaj projektov, ključno pa je, da delo na ministrstvu ne zastane. Napovedal je tudi pripravo zakona o raziskovalni in razvojni dejavnosti.

Predsednik vlade Borut Pahor je državni zbor o začasnem ministrovanju Lukšiča seznanil v sredo. Visokošolsko ministrstvo bo vodil do imenovanja novega ministra oziroma do morebitne rekonstrukcije vlade. Sicer pa ga lahko vodi največ tri mesece.

Predsednik Zaresa Gregor Golobič je namreč 2. junija podal odstop z mesta ministra. DZ se je z njegovim odstopom seznanil 16. junija, s čimer mu je funkcija tudi uradno prenehala, a je moral do potrditve svojega naslednika opravljati tekoče posle.

Potem ko so se poslanci v sredo seznanili s Pahorjevim obvestilom, da Lukšič začasno prevzema vodenje ministrstva, pa se je Golobič lahko vrnil v parlament, kamor je bil izvoljen na volitvah leta 2008. Od poslanskega stolčka pa se je morala posloviti Cveta Zalokar Oražem, ki je bila v času Golobičevega ministrovanja nadomestna poslanka.