Minister Petrovič sklepal nezakonite kartelne dogovore?

Država zaradi kartelnega dogovora štiri leta preplačevala pisarniški material. Nastala je večmilijonska škoda.

Objavljeno
16. oktober 2014 22.49
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Državna uprava je zaradi kartelnih dogovorov najmanj štiri leta bistveno predrago plačevala pisarniški material za več kot 130 uporabnikov, je po neuradnih informacijah Televizije Slovenija ugotovila Agencija za varstvo konkurence.

Podpisnik sporne pogodbe je bil v imenu dobavitelja DZS-ja njen takratni divizijski direktor Jožef Petrovič in zdajšnji minister za gospodarstvo.  Zadevo na pobudo KPK in enega izmed ponudnikov papirniškega materiala znova preiskuje tudi policija.

Komisija za preprečevanje korupcije je leta 2012 na podlagi prijave ugotovila, da so trije največji ponudniki DZS, Mladinska knjiga in Extra Lux onemogočili konkurenco, pri tem pa cene primerljivih proizvodov podražili za najmanj tretjino in si s tem pridobili od pet do šest milijonov evrov premoženjske koristi.

Predstavnika podjetja Extra Lux sta namreč ponujala protiusluge vsem dobaviteljem, ki se ne bi prijavili na državni razpis. Družba, ki ji je bila podkupnina menda ponujena, se po informacijah Dela ni hotela izpostavljati, zaradi česar je bila policjska preiskava enkrat že opuščena.

Višje sodišče v Celju je nato s primerjavo cen ugotovilo, da je skupni državni razpis, ki naj bi pocenil pisarniški material, nekatere postavke v resnici dvignil za polovico. Za pisarniški papir, ki je prej stal 2,36 evra, so po novem plačevali 3,42 evra.

Ministrstvo za javno upravo je del razpisa ustavilo, a je sporazum o dobavi papirja kljub temu sklenilo. Omenjeni dobavitelji so nastopili enotno in si celoten trg v Sloveniji razdelili na tri enake dele.

Po ocenah KPK naj bi bila država v prvih dveh letih zato oškodovana za od pet do šest milijonov evrov.

Podjetji Extra Lux in Mladinska knjiga očitke zavračata.

Nekdanja ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs pa je za televizijo dejala, da so sumili na nepravilnosti, a jih je bilo težko dokazati.

Že leta 2009 in 2010 naj bi sumili, da so cene previsoke in da je nekaj sporno ter zato zadevo prijavili Agenciji za varstvo konkurence in policiji.» Zadeve potekajo prepočasi, saj so vse od prijave do danes isti ljudje lahko počeli enako,« je dejala Irma Pavlinič Krebs, ki ugotovitev AVK-ja še ne pozna.

Kljub temu je zadovoljna, da je po štirih letih le sprejeta odločitev.