Ministra za obrambo in gospodarstvo v Azerbajdžanu

Z azerbajdžanskim političnim vrhom bosta Roman Jakič in Stanko Stepišnik »poglabljala gospodarsko sodelovanje«.

Objavljeno
29. avgust 2013 12.45
reu bak04d_azerbaijan_1016_03
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanko Stepišnik in minister za obrambo Roman Jakič bosta na dvodnevnem obisku v Azerbajdžanu »poglabljala gospodarsko sodelovanje med državama« in »krepila dvostransko ter večstransko sodelovanja na obrambnem in vojaškem področju«.

Ministra in v. d. direktor javne agencije za spodbujanje podjetništva, inovativnosti, razvoja, investicij in turizma Spirit Boštjan Skalar se bodo sestali z azerbajdžanskim predsednikom Ilhamom Alijevim.

Stepišnik in Jakič se bosta skupaj srečala z ministrom za izredne razmere Kamaladinom Hejdarovom in ministrom za zunanje zadeve Elmarjem Mamadjarovom.

Stepišnik se bo posebej srečal še z ministrom za ekonomski razvoj Šahinom Mustafajevom in z županom mesta Baku Hajibalom Abutalibovom. Pogovori bodo usmerjeni v izboljšanje blagovne menjave, tuje neposredne naložbe v Sloveniji ter področji energetike in turizma.

Jakič pa krepil dvostranske odnose še z azerbajdžanskim ministrom za obrambno industrijo Javarjem Talibom Jamalovom in ministrom za obrambo Safarjem Abijevom. Izmenjala si bosta izkušnje  s področja transformacije ter razvoja obrambnega in vojaškega sistema ter glede sodelovanja oboroženih sil obeh držav v mednarodnih operacijah in na misijah, govorila pa bosta tudi o varnostnih razmerah po svetu in o partnerstvu Azerbajdžana z evroatlantskimi institucijami.

***

Slovenija in Azerbajdžan sta dvostransko sodelovanje začela krepiti leta 2008 z akreditacijo prvega azerbajdžanskega obrambnega atašeja v Sloveniji, dvostranski sporazum o obrambnem sodelovanju pa je bil podpisan konec leta 2011. Sodelovanje poteka predvsem na področju izobraževanja in usposabljanja, poroča STA.

Z nafto in plinom bogati Azerbajdžan, ki s hitro gospodarsko rastjo postaja središče Kaspijskega bazena, velja za eno od šestih strateških držav, v katerih naj bi Slovenija v prihodnje še okrepila svojo prisotnost.

Azerbajdžan je tudi ena ključnih držav v projektu plinovoda Nabucco, s katerim si želi EU zagotoviti neodvisnost od ruske oskrbe s plinom. Plinovod od Turčije do Avstrije, ki je sicer še v povojih, velja za konkurenco plinovodu Južni tok, ki ga gradi Rusija in bo tekel tudi skozi Slovenijo.

***

Da je Azerbajdžan dežela priložnosti, je januarja letos dejal takratni predsednik vlade Janez Janša, ki je spodbujal gospodarstvenike, ki so v številčni delegaciji pripotovali z njim v Baku.