Ministrica Tina Komel vendarle odstopila

Ministrica za Slovence po svetu je z odstopom rešila kadrovski zaplet. Danes podpis koalicijske pogodbe.

Objavljeno
13. februar 2014 13.01
Posodobljeno
13. februar 2014 13.01
Komel
Tanja Starič, Anže Božič, notranja politika
Tanja Starič, Anže Božič, notranja politika

Ljubljana - Po več kot treh urah in pol zagotovo polemične razprave je danes svet Pozitivne Slovenije prepričal ministrico za Slovence po svetu Tino Komel, da je odstopila z ministrskega mesta. A sejo je zapustila vidno razburjena in brez komentarja.

Še popoldne je kazalo, da se začenja nova politična kriza. Ob robu seje vlade je Tina Komel povedala, da ne namerava odstopiti s položaja ministrice, ker je zunanji minister Karl Erjavec premierko Alenko Bratušek očitno »stisnil v kot«. Sama pa da razlogov za odstop ne vidi, saj so po njeni oceni v ministrstvu delali dobro. Je pa ministrica priznala, da to verjetno pomeni, da jo bodo v parlamentu skušali razrešiti proti njeni volji.

Bratuškova se je znova znašla v veliki zagati. Ker se Komelova ni hotela umakniti kandidatu Desusa, vsi dotedanji dogovori v koaliciji, tudi o menjavi resorjev med PS in Desusom, niso stopil v veljavo. Zato premierka čez dan ni poslala v parlament predloga novih ministrov.

S kakšnimi metodami so nato člani sveta PS prepričali ministrico v »prostovoljni« odhod, ni znano, zagotovo pa je bil eden ključnih argumentov politična kriza in posledično padec vlade, ki bi jo lahko povzročila. »Odstop je posledica koalicijskega dogovora. Gre za menjavo dveh resorjev, pri čemer se ministrici Komelovi zahvaljujemo za uspešno delo. Hkrati tudi obžalujemo, da je bil izražena tako ostra zahteva po zamenjavi,« je dogajanje pojasnil vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer. Zanikal je, da bo prisilni odhod ministrice povzročil težave v poslanskih vrstah PS: »Smo stranka različno mislečih ljudi. Pri nas enoumja ni. Prepričan sem, da bo Tina Komel postala del poslanske skupine PS in bo z nami tvorno in kvalitetno sodelovala.«

Ministrski kandidati

Z odstopom Komelove je odpadla še zadnja ovira za popolnitev ministrskih mest in za današnji podpis koalicijske pogodbe, ki bo določala program dela vlade do konca leta 2015. Danes sta pogodbo podprli tudi SD in PS, pred tem pa že Desus in DL.

Premierka je po številnih odlogih nocoj, takoj po odstopu Komelove, vložila v parlament že znani predlog treh kandidatov za ministre: Metoda Dragonjo za gospodarstvo, Alenke Trop Skaza za zdravje in Gorazda Žmavca za Slovence po svetu. Če bodo postopki stekli dovolj hitro, bodo lahko imenovani že prihodnji teden.

PS »zlomila« neubogljivo ministrico

Predsednico vlade Alenko Bratušek je ministrica za Slovence po svetu Tina Komel z napovedjo, da ne bo odstopila, spravila v skorajda nerešljive težave. Če si Komelova na pritisk stranke ne bi premislila, bi morala premierka v parlament po zaupnico.

V parlamentarni zgodovini so že bili primeri, ko ministri niso hoteli odstopiti. Janez Drnovšek je leta 1994 predlagal razrešitev Jožice Puhar, a je ministrico državni zbor podprl. Puharjeva je tako proti volji premiera ostala v vladi, dokler ji niso ponudili dobre službe v diplomaciji. Leta 2006 pa ni hotel odstopiti minister Janez Drobnič, vendar ga je parlament nato na predlog predsednika vlade Janeza Janše razrešil.

Prvič pa se je zgodilo, da bi se volji predsednice vlade zoperstavila članica iste stranke. V koaliciji prevladuje mnenje, da je imela Komelova pri tem podporo. »Verjetno jo nekdo usmerja,« je danes dejal vodja poslancev Desusa Franc Jurša. S tem je spomnil na torkove besede ustanovitelja PS Zorana Jankovića, da je zahteva Erjavca po zamenjavi ministrstev »nespodobna«.

Tudi prvak SD Igor Lukšič meni, da je zaplet vezan na »konstitucijo PS, ki prestavlja kongres, na katerem bo volila predsednika«. »Ko se bo PS konsolidirala in bo imela predsednica nesporno večino v lastni stranki, bo takšnih sporov manj in bodo hitreje razrešeni,« je dejal Lukšič. Vendar je predsednik SD še pred večerno odločitvijo Komelove napovedal, da hujše krize ne bo, saj si poslanci ne želijo sami skrajšali mandata.

Bratuškova v težavah

Toda današnji dan je nakazoval velike politične zaplete. Če namreč Komelova ne bi odstopila, Bratuškova ne bi mogla poslati v parlament niti predloga kandidatur dveh že usklajenih ministrov, Metoda Dragonje in Alenke Trop Skaza. Dokler Desus ne bi dobil svojega ministra Gorazda Žmavca, namreč ne bi podprl niti drugih dveh kandidatov.

Premierka bi torej lahko presekala vladni kadrovski vozel le tako, da bi predlagala razrešitev Komelove proti njeni volji. Toda s tem bi postavila na preizkušnjo lastno poslansko skupino. PS bi svoje umazano perilo javno prala v parlamentu. Poleg tega bi se prav lahko zgodilo, da s pomočjo glasov opozicije državni zbor Komelove sploh ne bi razrešil.

Zato bi verjetno morala premierka na razrešitev vezati zaupnico. S tem bi prisilila vladne poslance, da podprejo njen predlog in bi Komelova izgubila ministrski položaj. Vendar bi to zagotovo hudo pretreslo poslanske vrste PS.

Komelova med poslance

Čeprav je Tina Komel sinoči po nekaj urah spremenila lastno odločitev in je napisala odstopno izjavo, je njen burni odhod s seje sveta PS pokazal, da so jo strankarski kolegi v to odločitev bolj ali manj prisilili. Ko bo prisegel njen naslednik Gorazd Žmavc, se bo Komelova vrnila v parlament. To bo že druga ministrica - članica PS, ki bo morala predčasno končati mandat.

Skupaj s Stankom Stepišnikom, Jožefom Kavtičnikom in še nekaterimi poslanci, bo brez dvoma tvorila opozicijo znotraj največje vladne stranke. Čeprav je sinoči vodja poslancev PS Jani Möderndorfer napovedal, da v poslanski skupini ne bo notranjih trenj, se bodo ta zagotovo stopnjevala z iztekom mandata in s težo odločitev.