Ministrski izbor, o katerem Erjavec malo dvomi

Predsedniki treh strank so poudarili politično stabilnost. Židan zaupa Cerarju, Erjavec ministrov ne pozna.

Objavljeno
08. september 2014 22.59
Podpis koalicijskega sporazuma med SMC, DeSUS in SD v Ljkubljani, 8. septembra 2014
Z. P., Mo. H., notranja politika
Z. P., Mo. H., notranja politika

Ljubljana – Predsedniki koalicijskih strank SMC, Desus in SD so ob podpisu koalicijske pogodbe poudarili, da so stopili skupaj, da bi zagotovili politično stabilnost v državi, ki je temelj za prihodnji razvoj države.

Kaj so o politični stabilnosti dejali Miro Cerar (SMC), Karl Erjavec (Desus) in Dejan Židan (SD). Novi predsednik vlade je poudaril, da pomeni oblikovanje koalicije in predstavitev ministrske ekipe tudi stabilizacijo političnega prostora, kar bi naj prispevalo k lažjemu oblikovanju izhodne strategije iz krize. Erjavec je poudaril, da so ponudili kvalitetne ministre oz. ministrice, kar je »ključno, da bo imela Slovenija politično stabilnost, to politično stabilnost pa lahko da samo močna vlada«. Židan pa je dodal: »V SD se zavedamo, da smo kot stranka odgovorni za vlado kot celoto in tudi naše delovanje bo usmerjeno v to smer. Si pa seveda želimo politično stabilnost. Zavedamo se, da si država ne more privoščiti, da vsako leto zamenja vlado. Mi bomo naredili vse, da bomo v Sloveniji politično stabilni, da bo vlada delovala štiri leta.«

Morebitne točke spora

Zakaj so prvaki koalicijskih strank tako poudarjali politično stabilnost v povezavi z ministrskimi kandidati? Nobena skrivnost ni, da se je na relaciji SMC in Desusa iskrilo zaradi ponudbe. V minulih dneh, ko je mandatar Miro Cerar izbiral ekipo, je do zadnjega viselo v zraku, ali bo med izbranimi tudi Julijana Bizjak Mlakar za kulturno ministrico, saj so vidnejši predstavniki kulturniške javnosti o njej izražali številne pomisleke. Zapletlo se je tudi s kandidatko za okolje in prostor Ireno Majcen, ki se ni izkazala kot županja občine Slovenska Bistrica, njene reference za vodenje področja z velikimi vsebinskimi težavami pa bi lahko bile pomanjkljive. A Cerar je na koncu privolil v ponudbo Desusa, čeprav so v javnosti že krožili različni scenariji, kako bi se kandidatov znebili.

Ob predstavitvi ministrske ekipe je Cerar zagotovil, da za svojim izborom trdno stoji, da so kandidati kompetentni in neoporečni. Vendar je že pred izborom padla senca dvoma na kandidatko za zdravstveno ministrico Milojko Kolar, popolna neznanka pa je gospodarski minister Ervin Pfeifer, ki je v obdobju 2004–2010 služboval v NLB, kjer skrbel za naložbe v Sarajevu, te pa so na koncu neslavno propadle. Zanimivo bo opazovati, kako se bosta oba kandidata ubranila kritik ob zaslišanjih v državnem zboru.

In kaj je o tem dejal Erjavec? » »Glede ministrov moram povedati, da povsem zaupam predsedniku vlade. Prepričan sem, da drži tisto, kar govori glede kredibilnosti kandidatov, ker se pojavljajo določeni dvomi. Glede ministrskih imen pa moram reči, da jih polovice ne poznam, zato ne bi komentiral, ampak to je posledica volilnega rezultata. Ljudje so želeli nove obraze – zdaj bomo v vladi dobili nove obraze; bomo pa videli, kaj pomenijo novi obrazi za boljšo prihodnost,« je pojasnjeval prvak Desusa.

Zanimivo je, da eden izmed koalicijskih partnerjev že ob podpisu koalicijskega sporazuma dvomi o mandatarjevem izboru. Židan pa je o ministrski ekipi dejal, da predsedniku vlade pri izboru kandidatov zaupa.