Ministrstvo bi nadziralo stečajnike

Izredno v DZ: Kaj storiti s prijatelji v stečaju?

Objavljeno
01. oktober 2013 21.56
P. J., notranja politika
P. J., notranja politika

Ljubljana – Nadzor nad stečajnimi upravitelji bo prevzelo pravosodno ministrstvo, zbornica stečajnih upraviteljev ni rešitev, je pravosodni minister Senko Pličanič napovedal med današnjo izredno sejo parlamenta.

Zaradi pomanjkljivosti v stečajni ureditvi in pri ugotavljanju odgovornosti za stranpoti je izredno sejo izsilila opozicija. Prenos nadzornih pristojnosti bo urejen v zakonu o razdolževanju podjetij, je napovedal Pličanič, ki je rešitve v tem zakonu prav včeraj usklajeval tudi s predstavniki evropske komisije.

Pravosodni minister se je z opozicijo strinjal, da mora država doseči bolj učinkovito in pregledno delo sodstva. A drugače kot nekdanji notranji minister Vinko Gorenak (SDS), ki je dejal, da bi morali spremeniti ustavno ureditev, ker imamo, preračunano na prebivalca, dražje sodstvo in več sodnikov kot druge evropske države, učinek pa je slab, Pličanič meni, da se razmere izboljšujejo že s sprejetimi spremembami zakonov. Opozoril je, da je sodstvo z izvršno oblastjo podpisalo tudi javno zavezo o večji učinkovitosti in da statistike potrjujejo korak naprej.

Opozicija je izredno sejo zahtevala tudi zaradi številnih nenavadnih sprememb stečajne ureditve v zadnjih letih, previsokih plačil stečajnim upraviteljem in medijskih poročil o prijateljih v stečajih. Vlada je po dopisni seji sporočila, da pripravlja spremembe ureditve in da so zato opozicijska priporočila nepotrebna. Koalicija pa je priporočila SDS, kako ravnati, zavrnila že v odboru za pravosodje pred sejo parlamenta.