Ministrstvo učiteljem ukinja plačilo učne pomoči

Sviz: Ukrep je poseg v normative in standarde in predstavlja grožnjo za izvajanje učne pomoči.

Objavljeno
08. januar 2015 19.46
Slovenija.Ljubljana.14.04.2009 Ucenci cetrtega razreda O.S.Toneta Cufarja med poukom matematike z sodelovanjem po nacinu Korak za korakom.Foto:Matej Druznik/DELO
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Ljubljana - Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) nasprotuje začasni ukinitvi financiranja učne pomoči, o kateri je ministrstvo za izobraževanje v pondeljek obvestilo ravnatelje osnovnih šol. Sviz zahteva, da ministrstvo ukrep umakne, »saj ni v skladu z ureditvijo učne pomoči kot dodatne strokovne pomoči.«

Sindikat je danes na ministrico za izobraževanje Stanko Setnikar Cankar naslovil pismo, v katerem opozarja, da glede na veljavno ureditev delo, povezano z izvajanjem učne pomoči kot dodatne strokovne pomoči, praviloma ne spada med delovne obveznosti učitelja. Plačilo ur za izvajanje učne pomoči je tako odvisno od dejanske realizacije, in ločeno od plačil iz naslova delovnega razmerja.

Veljavni pravilnik o normativih in standardih za izvajanje programa osnovne šole posebej ureja plačilo ur učne pomoči in šolskega ministra pooblašča, da s sklepom določi merila za plačilo ur te pomoči, navajajo v Svizu, kjer opozarjajo, da se ta pravna ureditev z novim koledarskim letom ni spremenila. 

Po njihovi oceni je ukrep ministrstva v nasprotju s pravilnikom in lahko pomeni poseg v normative in standarde. Ukrep tudi resno ogroža kakovost ali celo izvajanje učne pomoči kot dodatne strokovne pomoči nasploh, so opozorili.

»Od zaposlenih ni mogoče pričakovati, da bi naloge, za katere niso plačani, tudi opravili,« poudarjajo v sindikatu. Od ministrice pričakujejo, da jih bo čim prej povabila na pogovor.