Mira Cerarja izvolili za mandatarja 12. slovenske vlade

Novi predsednik vlade bo funkcijo lahko prevzel po potrditvi ministrske ekipe v državnem zboru.

Objavljeno
25. avgust 2014 16.46
Posodobljeno
25. avgust 2014 18.12
Seja Državnega zbora
Ni. Č., Delo.si, Mo. H., An. B, notranja politika
Ni. Č., Delo.si, Mo. H., An. B, notranja politika

Ljubljana - Predsednik zmagovalne stranke na predčasnih volitvah Miro Cerar je brez večjih presenečenj postal mandatar za sestavo 12. slovenske vlade. Še pred uradnim glasovanjem v državnem zboru je bilo jasno, da ima zagotovljeno dovolj široko podporo.

Na tajnem glasovanju v DZ je za Cerarja glasovalo 57 poslancev, proti 11. Razdeljenih je bilo 69 glasovnic, neveljavna je bila ena. Za izvolitev je potreboval najmanj 46 poslanskih glasov. Poleg poslancev SMC so ga podprli še poslanci Desusa, SD, Zaaba in poslanca narodnih skupnosti, podporo pa so mu odrekli v SDS, ZL in NSi.

Po izvolitvi pred poslanci je zaprisegel, da bo spoštoval ustavni red, ravnal po svoji vesti ter z vsemi močmi deloval za blaginjo Slovenije. »Storil bom vse, kar zmorem in znam za dobro Slovenije. Želim si dobrega in konstruktivnega sodelovanja,« je dejal.

Cerar je v nagovoru v razpravi v DZ dejal, da bo vlada, ki jo bo vodil, kredibilna politična institucija in dober gospodar. Poudaril je tudi, da naloga predsednika vlade ni, da pozna vse številke, ampak da koordinira ekipo. Pomagala mu bodo ministrstva in njihova strokovna telesa.

Po Cerarjevih besedah tudi ni res, da jim zmanjkuje poguma in volje za spremembe. Če bo treba, bodo sprejemali tudi radikalne ukrepe, sicer pa jih bodo sprejemali preudarno ob pravem času. Zavrnil je tudi očitke, da SMC nima programa ter da so stranka anonimnežev.

Mandatar mora po izvolitvi v najkasneje petnajstih dneh predlagati parlamentu kandidate za ministre. Cerarjev kolektiv bo štel štirinajst ministrov, v vladi pa bo sedel tudi dodatni minister brez listnice, odgovoren za Slovence po svetu. Spremembe zakona o vladi so že v parlamentarni proceduri.

Kaj o novem mandatarju in nastajajoči vladi menijo stranke?

Luka Mesec (Združena levica): »Pozitivne spremembe se, sodeč po tem, kar smo danes slišali, obetajo vsaj na področju zdravstva, kjer lahko pričakujemo ukinitev dodatnega zdravstvenega zavarovanja in končno tudi ureditev sistema javnih naročil in ločitev privatnega in javnega zdravstva. Poleg tega je pa zanimiva še ena stvar, in sicer da Cerarjeva vlada na nek način razmišlja oziroma končno sprejema to logiko, da je dolgove možno začeti odplačevati šele takrat, ko se pojavi gospodarska rast. To je v zgodovini vedno bilo tako in v bistvu samo ideološko usmerjene vlade lahko razmišljajo obratno, torej da je možno dolgove odplačevati že med krizo, kar smo recimo videli v prejšnjih letih. Tako da pozdravljamo to novost, medtem ko vse ostalo - privatizacija, fiskalno pravilo, lov na konkurenčnost, nižanje stroškov dela in tako dalje, ostaja isto.«

Matej Tonin (NSi): »Cerar se je naslonil na tiste, ki mu lahko ob prvih težavah pobegnejo iz koalicije. Mi smo vendarle pričakovali, da se bo naslonil na koalicijske partnerje, ki bodo izpeljali reformni program, kljub temu, da je nepriljubljen.«

Dejan Židan (SD): »Kot prednost, ki jo do sedaj lahko opišem, je to, da je vse, kar smo se do dzaj dogovorili, tudi držalo. Razen tistega nesrečnega raziskovanja bančne luknje, za katerega pa se nam je na nek način tudi opravičil. Jaz tudi verjamem, da je to bilo naključje, kajti tudi zdaj, ko se je popravljalo, smo zapisali točno tako, kot smo se pogovarjali. Mi celo mislimo, da bi bančna preiskava morala biti javna po vzoru islandske preiskave. Druga prednost pa je ta veliki poudarek na izvrševanju zakonov, da ne bomo samo gledali številk in opazovali, kaj se dogaja z bančnimi bilancami. Kot tretje, v tem trenutku imam občutek, da prisluhne različnim mnenjem, ne samo iz koalicije, ampak tudi iz opozicije. Če se bodo upoštevala vsa dobronamerna mnenja, da se nekaj koristnega naredi, bo tudi to pomagalo razvoju Slovenije.«

Franc Jurša (Desus): »Slovenija po besedah Cerarja dobiva neko novo politiko. Ta politika gre predvsem v smeri spravnega dialoga,česar v preteklosti ni bilo. Vse preveč je bilo ideoloških spopadov.«

Ministrska imena

Po izvolitvi Cerarja bodo v SMC, Desusu in SD nadaljevali koalicijske pogovore. Nerešena ostajajo le še kadrovska vprašanja glede posameznih ministrov.

Po naših informacijah naj bi se prvak Desusa in najverjetnejši stari-novi zunanji minister Karl Erjavec zadovoljil s štirimi resorji v vladi. Poleg njega bo minister za Slovence po svetu očitno ostal Gorazd Žmavc, podpredsednik stranke Tomaž Gantar bi vodil ministrstvo za okolje, poslanka Julijana Bizjak Mlakar pa ministrstvo za kulturo.

Iz kvote SD bosta ministra najbrž ostala prvak stranke Dejan Židan (kmetijstvo) in Anja Kopač Mrak, kdo bo zasedel obrambno ministrstvo, še ni znano. Iz SMC so doslej potrdili le, da bo njihov kandidat za finančnega ministra ekonomist Dušan Mramor.

Spomnimo, da je doktor pravnih znanosti Miro Cerar s SMC na julijskih predčasnih volitvah zmagal s 34,5 odstotka glasov in 36 sedežev v državnem zboru. Predčasne volitve je predsednik republike Borut Pahor razpisal po tem, ko je s položaja odstopila predsednica vlade Alenka Bratušek.

***

Preberite tudi:

Cerar bolj poznan kot njegov program

Portret tedna: Miro Cerar