Miro Cerar je odstopil, odnesel ga je drugi tir

Premier Miro Cerar je po večerni seji vlade sporočil, da odstopa s položaja.

Objavljeno
14. marec 2018 18.12
Posodobljeno
14. marec 2018 18.12
Izjave po seji vlade
Zoran Potič, De. P., STA
Zoran Potič, De. P., STA

Ljubljana – Premier Miro Cerar je danes sporočil, da se je odločil podati odstopno izjavo državnemu zboru. Kot je dejal, je bila kaplja čez rob današnja odločitev vrhovnega sodišča o razveljavitvi referenduma o drugem tiru. V četrtek bo o odstopu seznanil predsednika republike Boruta Pahorja.

»Danes se je prelila kaplja čez rob, projekt drugi tir je doživel nov udarec, ki so ga povzročili tisti, ki želijo ustaviti pozitivni razvoj Slovenije. V takšnih zgodbah ne želim sodelovati,« je v izjavi po današnji seji vlade dejal vidno razburjeni Cerar.

Spomnil je na slabo stanje države izpred treh let in pol, ko je njegova vlada nastopila mandat, in zatrdil, da je danes stanje povsem drugačno: »Imamo tretjo najvišjo gospodarsko rast v EU, napovedi za letos so zelo dobre, imamo najnižjo brezposelnost po 2009, prvič po 2008 imamo uravnotežen proračun, posledično se bo javni dolg letos znižal z 80 na 70 odstotkov, v državo smo pripeljali tuje investitorje, ki odpirajo kakovostna delovna mesta, z mrtve točke smo premaknili projekt drugi tir,« je naštel.

Miro Cerar: »Danes se je prelila kaplja čez rob, projekt drugi tir je doživel nov udarec, ki so ga povzročili tisti, ki želijo ustaviti pozitivni razvoj Slovenije. V takšnih zgodbah ne želim sodelovati.« Foto: Leon Vidic/Delo

Ocenil je, da se v javnosti namenoma ustvarja napačen vtis, da je v državi vse narobe. »To enostavno ne drži,« je bil odločen Cerar in navrgel, da različne skupine vidijo le sebe in svoj prav, vsak zahteva samo zase, tudi koalicijski partnerji. »Meni je to tuje,« je dejal in dodal, da SMC ni uresničila vsega, ker je morala sklepati kompromise s koalicijskimi partnerji, vodstvi sindikatov in različnimi družbenimi skupinami.

»Spoštovane državljanke in državljani, država je danes v bistveno boljšem stanju kot leta 2014. Oblast vračam v vaše roke,« je sporočil.

Pojasnil je, da je odločitev za odstop sprejel, ker je treba vedeti, kaj je prav in kaj narobe. »Gre za odgovornost, ki jo sprejemam, in odločitev, ki bi jo moral v taki situaciji sprejeti vsak zaupanja vreden politik. Na volitvah boste vi sodili, kaj je prav in kaj narobe in kdo si zasluži podporo,« je dodal.

Cerar bo, kot je zatrdil, do izvolitve nove vlade skrbel, da bo vlada opravljala tekoče in nujne zadeve ter da bo Slovenija mirna in stabilna. Ali bodo volitve, ki sledijo, redne ali izredne, pa bo odločil predsednik republike, ki ga bo v četrtek seznanil z odstopom.

Cerar je prepričan, da današnja odločitev vrhovnega sodišča o razveljavitvi referenduma o drugem tiru ni dobra za Slovenijo. Drugi tir je po njegovih ocenah ključen projekt za razvoj. »Dokler bom imel možnost, si bom z vso silo prizadeval, da ta projekt izpeljem,« je poudaril. Ob tem je izrazil presenečenje, da je vrhovno sodišče v manj kot treh urah po njegovem pričanju izreklo svojo odločitev.

Odločitev uro po koncu seje vlade

Na sami seji vlade, ki so jo prestavili s četrtka na danes ministri ne predsednik vlade niso načenjali odločitve vrhovnega sodišča o razveljavitvi referenduma o drugem tiru. Cerar je svojo odločitev sporočil slabo uro po koncu seje vlade in, kot nam je uspelo izvedeti, je odločitev pri njem dozorela pozno popoldne, ko je preučeval, kakšne možnosti se mu odpirajo po uničujoči odločitvi vrhovnega sodišča za njegovo vlado in stranko SMC.

Na predsednika vlade sta se v tem tednu zgrnile tri težke zgodbe - nepravilnosti pri javnem razpisu za izdelavo makete drugega tira, razveljavitev referenduma o drugem tiru, na katerem je vladi uspelo izbojevati pomembno zmago v nameri, da se začne drugi tir graditi še letos, ko so zagotovljena evropska sredstva, in neuspešna pogajanja s sindikati javnega sektorja. Pomenljivo je, da so sindikati s tem izgubili sogovornika, saj vlada v odstopu nima več vseh pooblastil.

Cerar bo, kot je zatrdil, do izvolitve nove vlade skrbel, da bo vlada opravljala tekoče in nujne zadeve ter da bo Slovenija mirna in stabilna. Foto Leon Vidic/Delo

Cerar je z odstopom prekinil agonijo svoje vlade in pozornost preusmeril na politično tekmo, ki smo ji že priča, saj je večina političnih strank globoko v predvolilni tekmi. Kdaj bi lahko izpeljali parlamentarne volitve, še ni jasno. Spomnimo, predsednik republike Borut Pahor je pred tednom dni že opravil krog pogovorov s predstavniki parlamentarnih strank, ki so večinoma poudarjali, da bi bilo najbolje razpisati volitve 10. junija.

Cerarjev odstop pomeni, da bi lahko imeli parlamentarne volitve nekaj tednov prej, a po premierovem slovesu imajo postopke v rokah poslanci in predsednik republike Borut Pahor. Izredna seja državnega zbora, na kateri bi se seznanili z odstopom Mira Cerarja, bo najbrž sklicana za prihodnji teden. Po ustavi se nato lahko začne nov krog iskanja nove politične večine in mandatarja, a ker se Slovenija nahaja tik pred rednimi volitvami, ko se končuje mandat sedanji sestavi državnega zbora, je pričakovati hitro soglasje o novem datumu parlamentarnih volitev, ki bi tako lahko bile tudi že konec maja.Židan zavrnil Cerarjeve očitke koalicijskim partnericam

Židan zavrnil Cerarjeve očitke

Predsednik SD Dejan Židan je v izjavi za oddajo Odmevi na TV Slovenija zavrnil očitke premierja Mira Cerarja na račun obeh manjših koalicijskih partneric, ki jih je ta izrekel v izjavi ob odstopu s položaja. Ocenil je tudi, da vlado, ki bo opravljala tekoče posle, čaka veliko dela.

Židan je ponovil besede, ki jih je izrekel že ob prihodu na večerno redno sejo vlade.

Foto: Tomi Lombar/Delo

»Ta teden je bil težak za vlado. Videli ste povsem nepotrebno stavko v javnem sektorju, vendar ne zaradi koalicijskih partnerjev. Videli ste tudi afero zaradi makete drugega tira, do katere prav tako ni prišlo zaradi koalicijskih partnerjev. Tudi odločitev vrhovnega sodišča danes ni bila takšna zaradi koalicijskih partnerjev,« je dejal v odzivu na nekatere očitke koalicijskim partnericam SD in DeSUS, ki jih je izrekel predsednik vlade v odstopu.

Zatrdil je tudi, da ne ministri ne koalicija niso bili obveščeni o Cerarjevi odločitvi, tako da ga je ta presenetila.

Je pa ob tem pripomnil, da to v resnici na politiko ne bo bistveno vplivalo, saj so tako ali tako pred vrati državnozborske volitve. »V vsakem primeru pa bo vlada, še posebej ker bo to vlada z nekaj manjšimi pooblastili, morala zelo veliko delati,« je povedal in dodal, da bo vse težave, ki so nastale v zadnjih nekaj tednih treba ves čas sproti reševati.

Janša je odstop pričakoval

Predsednika največje opozicijske stranke SDS Janeza Janše nocojšnji odstop premierja Mira Cerarja po razveljavitvi referenduma o zakonu o drugem tiru ni presenetil.

Foto: Jože Suhadolnik/Delo

»Tudi nekateri drugi dogodki so nakazovali, da se tako kot leta 2011 in 2014 tudi zdaj ne bodo zgodile normalne volitve, ampak da bodo poskušali mandat skrajšati, povzročiti čim več kaosa in pri tem izkoristiti prednosti, da volivce Mira Cerarja prestavijo drugam ali celo ustanovijo nov obraz, za katerega bodo verjeli, da bo izvajal isto nalogo marionetne vlade, kot se je to dogajalo v vladi Mira Cerarja,« je Janša za TV Slovenija komentiral Cerarjev odstop.

Tudi današnja odločitev vrhovnega sodišča je bila po Janševih besedah po odločitvi ustavnega sodišča vnaprej pričakovana. »Tu je treba pritrditi besedam gospoda Cerarja, da vlada ni kršila zakona, ker je bil zakon razveljavljen kasneje, je pa ravnala nemoralno, pa tudi sporno pri celem projektu drugega tira,« je še izpostavil Janša.

Tonin: Odstop kot razbremenitev političnega pritiska na SMC

V NSi na odstop premierja Mira Cerarja gledajo kot na razbremenitev političnega pritiska na SMC, je v izjavi za TV Slovenija dejal v. d. predsednika stranke Matej Tonin. Ob tem je dodal, da vladi kljub dobrim gospodarskim kazalcem ni uspelo modernizirati sistemov, ki jih Slovenija potrebuje za prihodnost.

Foto: Blaž Samec/Delo

Tonin je ocenil, da sta se drugi dve koalicijski partnerici SD in Desus izjemno dobro znašli, da sta vso negativno pozornost preusmerjali na SMC. »S tem odstopom premier na nek način razbremenjuje SMC, vsaj tako mi na zadeve gledamo v NSi,« je dejal še dejal.

Brglez: Strinjam se s predsednikom vlade

Predsednik državnega zbora in podpredsednik SMC Milan Brglez je v odzivu ob odstopu premierja Mira Cerarja na Facebooku zapisal, da se »strinja s predsednikom vlade« in pri tem izpostavil, da je takšna pot najbolj odgovorna ob dejstvu, ko praktično vsi »na vse mogoče in nemogoče načine ustavljajo nadaljnji razvoj države«.

Foto: Jože Suhadolnik/Delo

»Ko praktično vsi – koalicijska partnerja in opozicija (torej SD(S) in Desus), pa tudi predstavniki in predstavnice (le) svojih absolutnih interesov v družbi, gospodarstvu in državi – na vse mogoče in nemogoče načine ustavljajo nadaljnji razvoj države, ki smo jo z odrekanjem, a sami, izvili iz krize, je najbolj odgovorno prepustiti volivkam in volivcem odločitev o tem, kdo naj vlada v njihovem imenu,« je prepričan Brglez.

Kot je še zapisal, bodo s tem tudi povedali, kakšno prihodnost si za Slovenijo želijo.