Mišič še ne bo podpisal, da odhaja kot poslanec

Če bo prišel, bo vsem skrajšal muke, je k odstopu pozval Möderndorfer. Zakaj se tako mudi? ga je zavrnil Mišič.

Objavljeno
03. september 2013 22.31
tlo/ZD
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana – »Čakam ga tudi še danes,« je vodja poslanske skupine Jani Möderndorfer danes povzel pričakovanje, da bo Gašpar Gašpar Mišič do večera podpisal, da odstopa kot poslanec. Mišič je za Delo povedal, da se bo z Möderndorferjem srečal, a odstopil še ne bo.

Nekdanji državni sekretar, ki ga je nadzorni svet Luke Koper izbral za novega predsednika uprave, je pojasnil, da ni razloga za takojšen podpis izjave, da se odpoveduje mandatu v državnem zboru, saj bo poslanec postal šele čez dobra dva tedna, ko se bo državni zbor seznanil, da je odstopil kot sekretar, in šele takrat bo mogoče odstopiti.

Sod spremembe še tehta

»To je prehitevanje. Naj me pustijo pri miru. Pretirano se ukvarjajo z menoj,« je dejal Gašpar Gašpar Mišič in pojasnil, da je zanj samoumevno, da mu bo s podpisom pogodbe o vodenju Luke Koper avtomatično ugasnil poslanski mandat. Kdaj bo direktorsko pogodbo lahko podpisal, ne ve. V petek bi morala biti primopredaja poslov, je opozoril. Iz Slovenske odškodninske družbe so sporočili, da spremembe statuta Luke Koper še niso pripravljene. Zanikali so napoved, da bi statut spreminjali tako, da v nadzornem svetu ne bi bilo predstavnika občine. Po viharju ob imenovanju Gašparja Gašparja Mišiča na čelo Luke Koper se je namreč pojavila interpretacija, da bo država kot največja lastnica statut spremenila na način, ki bi ji zagotovil premoč v nadzornem svetu, novi nadzorni svet pa odslovil pravkar imenovanega predsednika uprave.

Jani Möderndorfer je povzel, da bi se z Mišičem za dogovor o odstopu moral dobiti že v ponedeljek, a se je ta opravičil, da je zaseden, in napovedal, da pride jutri. A ker bo danes dopoldne mandatno-volilna komisija že razpravljala o Mišičevem ponovnem prevzemu poslanskega mandata na prvi seji državnega zbora, je Möderndorfer vztrajal, da bi moralo biti srečanje z Mišičem najpozneje danes.

»Sem v službi. Če bo prišel, bo vsem skupaj skrajšal te muke,« je dejal Möderndorfer. Mišič pa je popoldne povedal, da še ne ve, ali bo zvečer utegnil, in napovedal, da se bo z Möderndorferjem srečal najpozneje danes, a ne zato, da bi mu izročil podpisano izjavo, da se odreka poslanskemu mandatu.

Odstop ali razrešitev

Poslanski sedež po odstopu z vladne funkcije Mišiču pripade avtomatično, ko se prvič sestane državni zbor. Kot je danes povedal predsednik zbora Janko Veber, se bo to zgodilo na njegovi redni septembrski seji, ki bo čez tri tedne; prej pa le, če bo sklicana kakšna izredna seja.

S seznanitvijo, da Mišič ni več sekretar v kabinetu premierke Alenke Bratušek, bo ob mandat nadomestna poslanka Mirjam Bon Klanjšček. Če bo Mišič do takrat odstopil, bo Veber državno volilno komisijo lahko takoj pozval, naj sporoči, komu po Mišiču pripade poln poslanski mandat, in Klanjščkova bi hitro lahko znova postala poslanka. Če Mišič ne bo odstopil, se bo nekoliko zapletlo.

Mišič po vzoru Jankovića?

Zadnji podoben primer, ko je poslanec prevzel funkcijo, ki ni združljiva s poslansko, in ni odstopil, se je zgodil pred letom in pol, ko je položaj župana Ljubljane že prevzel Zoran Janković. Če bi Janković kot poslanec takrat odstopil, bi povzročil predčasne volitve za svoj sedež, ker od parlamentarnih volitev še ni minilo pol leta.

Teden po prevzemu županskega položaja mu je zbor poslanski mandat odvzel zaradi opravljanja nezdružljive funkcije. Predsednik zbora Janko Veber je opozoril, da če bo državni zbor dobil dokument, da Mišič opravlja nezdružljivo funkcijo, mu bo mandat odvzel, in pritrdil, da bi pogodba o vodenju uprave Luke Koper bila tak dokument. Mišič pa je danes večkrat dejal, da je samoumevno, da mu s prevzemom funkcije predsednika uprave Luke Koper preneha mandat, in da »ne razume, zakaj se vsi s tem toliko obremenjujejo«, ter dodal: »Očitno jih je nečesa strah. Name so udarili z vsemi topovi. To je že nagravžno.«

Möderndorfer je na vprašanje, ali bo Mišič, če se odpove karieri v gospodarstvu, še dobrodošel v poslanski skupini, pojasnil, da je z Mišičem zadnje čase govoril skoraj vsak dan in da mu je ta tudi sam postavil isto vprašanje. Möderndorfer mu je odgovoril, da verjame, da ni shizofrena oseba in da misli resno s kariero zunaj politike. »Sploh ne pričakujem, da se bo še vrnil v državni zbor.«