Möderndorfer: SDS nad vlado s ponarejenim zapisnikom

»SDS kot argument zoper vlado uporablja dokument, ki ne obstaja in v katerem so členi, ki v pravem zapisniku sploh ne obstajajo.«

Objavljeno
08. oktober 2013 20.55
jer/seja DZ, očala, pogledi, politika
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - »Stranka SDS za razmišljanja o možnih ukrepih zoper premierko Alenko Bratušek zaradi zapisnika med vlado in MOL uporablja ponarejen dokument, kar je smešno,« poudarja vodja poslancev PS Jani Möderndorfer.

Spomnil je, da je ponarejanje dokumentov kaznivo dejanje, zato je po njegovem čas, da se pristojni začnejo ukvarjati s tem.

Svet SDS se je v soboto seznanil z zapisnikom sestanka med vlado in Mestno občino Ljubljana (MOL), ki je bil konec julija letos, »iz njega pa izhaja, da je slednja pravzaprav nadrejena vladi«, smo pisali danes v Delu.

Izvršenemu odboru in poslanski skupini je naročil, da natančneje preuči rešitve ustave in zakonov, ki izhajajo iz tega dokumenta, ter se na tej podlagi odloči, kateri parlamentarni instrument bo uporabila, da prepreči posledice za državo, ki bi nastale z uresničitvijo sklepov. Med možnimi instrumenti je ustavna obtožba zoper premierko, interpelacija zoper vso vlado ali pa zahteva za izredno sejo DZ.

V ponedeljek so iz Urada vlade za komuniciranje sporočili, da se SDS pri obtoževanju o prelivanju sredstev v MOL sklicuje na zapisnik srečanja med vlado in predstavniki ljubljanske občine, ki ni bil usklajen med obema stranema in ne odraža dejanske vsebine srečanja.

Na to je na današnji novinarski konferenci spomnil tudi vodja poslanske skupine PS. Kot je dejal, SDS kot argument zoper vlado uporablja dokument, ki ne obstaja in v katerem so členi, ki v pravem zapisniku sploh ne obstajajo. »Že nekajkrat smo bili priča, da je SDS uporabljala neverodostojne dokumente. Izgleda, da je to praksa,« je ocenil Möderndorfer. Zato SDS predlaga, da »opustijo te možnosti in prihajajo le še z dejstvi«.

Povedal je, da je dokument, s katerim je razpolagala SDS, prvič videl minuli četrtek in je takoj ugotovil, da ne gre za enak zapisnik. A se ne ukvarja s tem, kot pravi, kdo bi ga lahko ponaredil.

Napoved SDS glede uporabe vseh parlamentarnih institutov pa je po mnenju Möderndorferja smešna. »Takšne prstne odtise je imela samo ena stranka pri podobnih situacijah,« je še dejal.

Tudi vodja poslancev SDS Jože Tanko je danes povedal, da bodo zaradi različnih verzij zapisnika pristojnim organom naznanili sum storitve kaznivega dejanja ponarejanja listin.

Möderndorfer SDS predlaga, naj se raje »resno posvetijo proračunu in vsem ukrepom za izhod iz krize«. Zapisniki s takšnih sestankov, kot je bil med MOL in vlado, so po njegovih besedah sicer nekaj povsem normalnega in so obstajali tudi v času prejšnjih vlad. Spomnil je namreč, da »ima MOL svoj zakon o glavnem mestu«.

Vodja poslanske skupine PS se je na napovedi SDS odzval takoj po srečanju predsednice vlade s predsedniki koalicijskih strank in vodij poslanskih skupin. Takoj po seji DZ, na kateri je predsednica predstavila predlog proračuna za prihodnji dve leti, so se namreč sestali v prostorih vlade v DZ.

Vodja poslancev PS je na novinarski konferenci pojasnil tudi nekaj strankarskih zadev. Po njegovih besedah so poslanci PS na današnji seji soglasno podprli sklep izvršnega odbora stranke za odložitev kongresa PS na čas pred državnozborskimi volitvami. O tem bo v sredo razpravljal svet stranke, ki se bo dotaknil tudi predloga proračuna in sprememb volilne zakonodaje.