Möderndorfer vložil nov predlog zakona o partnerski zvezi

Predlog se ne dotika posvojitev in zdravljenja z biomedicinsko pomočjo, zveze pa ne opredeljuje kot zakonsko.

Objavljeno
22. december 2015 14.37
Pi. K., STA, Ma. F.
Pi. K., STA, Ma. F.
Ljubljana − Predlog zakona o partnerski zvezi se ne dotika področij, zaradi katerih je na referendumu padla novela zakona o zakonski zvezi, je pojasnil nepovezani poslanec Jani Möderndorfer, ki je danes v DZ vložil predlog novega zakona. Tega je sicer pripravila že vlada Alenke Bratušek in je bil v začetku leta že v vladni obravnavi, spremenjena sta le ime zakona in obrazložitev.

Möderndorfer je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da je predlog vložil v nedeljo po razglasitvi izida glasovanja na referendumu o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih.

Poudaril je, da ga je zmotila napoved predlagateljev referenduma, da bodo v enem mesecu pripravili zakonske rešitve na to temo. Po njegovem mnenju bi bilo namreč »perverzno«, da bi takšen zakon pripravljal nekdo, ki je bil ves čas tako odklonilnih stališč do v nedeljo zavrnjene novele.

Sovoditelj koalicije Za otroke gre Aleš Primc je po Möderndorferjevih besedah obenem »zlorabil referendumsko vprašanje za svojo brezplačno predvolilno kampanjo in vključitev v politiko«.

Kot je spomnil Möderndorfer, je sam aktivno sodeloval pri branjenju predloga ZL. Ker v Sloveniji po njegovi oceni očitno še nismo pripravljeni teh vprašanj urejati na način, kot so bila zastavljena, v zakonskem predlogu, ki ga je vložil v nedeljo, Möderndorfer izpušča področja, ki so v volilni kampanji odprla največ dilem. Predlog se tako ne dotika posvojitev in tudi ne zdravljenja z biomedicinsko pomočjo. Zvezo pa opredeljuje kot partnersko, in ne kot zakonsko zvezo, je povedal.

Partnersko zvezo predlog opredeljuje kot skupnost dveh žensk ali dveh moških. Takšna zveza ima na vseh pravnih področjih enake pravne posledice, kot jih ima zakonska zveza. Vendar pa ta ureditev ne posega v zakon, ki ureja družinska razmerja na področju posvojitev, ter v predpise, ki urejajo postopek oploditve z biomedicinsko pomočjo.

Predlog zakona priznava pravne posledice tudi nesklenjeni partnerski zvezi dveh oseb istega spola, če ni razlogov, zaradi katerih bi bila zakonska zveza med njima neveljavna.

Kot je navedeno v načelih zakona, se s takšno pravno ureditvijo želi v celoti slediti stališču ustavnega sodišča, da gre pri življenjski skupnosti dveh oseb istega spola za enake pravne in dejanske podlage skupnosti, kot to velja za zakonsko zvezo.

Previdni odzivi na predlog novega zakona

V poslanskih skupinah so za zdaj razmeroma previdni glede podpore predlogu zakona, ki ga je v DZ vložil Möderndorfer. Izrecno je predlog podprl poslanec Desus Uroš Prikl, medtem ko vodja poslancev SD Matjaž Han poudarja, da bi bilo po izidu nedeljskega referenduma treba »ohladiti glave«.

Prikl je v izjavi za medije v DZ pojasnil, da se o morebitni podpori predlogu zakona v stranki še niso pogovorili, osebno pa mu je naklonjen. Predlog po njegovih besedah ne vključuje spornih vsebin, zato ne vidi razloga, da ga ne bi poslanci v velikem številu podprli.

V SMC, SDS in NSi se na predlog Möderndorferja za zdaj niso odzvali.