Mohorja Bogataja v zadnjem trenutku zapustila SD

Kandidaturo sedanjega župana v Kranju bo podprla »mesna stranka«, Aleš Sladojevič ga bo prijavil upravni enoti.

Objavljeno
04. september 2014 22.45
Mohor Bogataj
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Kranj – V gorenjski prestolnici je še pred tremi dnevi veljalo, da bo sedanji župan Mohor Bogataj kandidat SD, a so si v mestnem odboru premislili in bodo kandidirali Janeza Černeta, Bogataja pa bo danes zaradi skrivalnic s stalnim bivališčem upravni enoti prijavil Aleš Sladojevič.

Včeraj sta predsednik Dejan Židan in evroposlanka Tanja Fajon kot tistega, ki ve, kako spremeniti Kranj, predstavila 31-letnega politologa in podjetnika Janeza Černeta. Predsednik mestnega odbora SD Jure Meglič je pojasnil, da v pogovorih z Bogatajem, ki se bo potegoval za četrti mandat, v določenih zadevah niso imeli enakega mnenja in zato so si v zadnjem trenutku premislili. Meglič je dodal, da osebno ni bil naklonjen koaliciji v mestnem svetu, v kateri so štiri leta zgledno sodelovale SD, SDS, Stranka za napredek krajevnih skupnosti, LDS, SLS in Desus.

Bogataj: ostajam nestrankarski

Bogataj je že v sredo na spletni stani objavil, da bo kandidiral pri Stranki za napredek krajevnih skupnosti (SZNKS), s katero je zmagal že na zadnjih lokalnih volitvah 2010. Včeraj nam je v pogovoru dejal, da ostaja nestrankarski, a da se o podpori pogovarja z več strankami. Odločitve SD ni komentiral, na pripombo, ali čuti nelagodje, ker ga podpira stranka SZNKS, znana predvsem po mesni aferi in ki je potem tudi razpadla, pa je odvrnil, da ne.

Naj spomnimo, da so denar za reprezentanco zapravljale skoraj vse svetniške skupine, svetniška skupina SZNKS, katero vodi Jože Lombar, pa je novembra 2011 kupila za skoraj 5900 evrov mesa, mesnih izdelkov in pijač. O tem je končno poročilo, edino v tem mandatu, podal tudi nadzorni odbor, ki je zahteval vračilo denarja, a tega ni storila nobena svetniška skupina. »Res ni bilo moralno, bilo pa je skladno z veljavnimi občinskimi akti,« je včeraj izjavil Mohor Bogataj.

Žirovnica ni 27. krajevna skupnost v Mestni občini Kranj

Bo pa danes Mohorja Bogataja zaradi skrivalnic s stalnim bivališčem prijavil na upravno enoto občan Aleš Sladojevič. »Žirovnica, kjer biva, Bogataj ni 27. krajevna skupnost v Mestni občini Kranj in zahteval bom, da se ugotovi, kje v resnici stalno prebiva,« je povedal za Delo.

Bogataj ima formalno res prijavljeno stalno bivališče v kranjski soseski Planina, že pet let pa biva v hiši v Selu pri Žirovnici in se vozi na delo v Kranj.

Skladno z veljavnimi pravili bi morali tako župan kot občinski svetniki imeti stalno bivališče v občini, katere predstavniki so.