Mojca Kucler Dolinar ne bo načelnica UE Ljubljana

Sporno kadrovanje: Gregor Virant bo ponovil postopek izbire načelnika UE Ljubljana.

Objavljeno
25. september 2013 21.16
Samanta Gomboc, notranja politika
Samanta Gomboc, notranja politika
Ljubljana – Minister za notranje zadeve Gregor Virant je v začetku tedna z mesta načelnice Upravne enote Ljubljana razrešil Mojco Kucler Dolinar. Na to funkcijo je bila imenovana dva dni pred padcem vlade Janeza Janše, začela pa naj bi jo opravljati šele 2. oktobra 2013.

Od imenovanja do začetka opravljanja funkcije bi torej minilo več kot sedem mesecev. »Okoliščine imenovanja so bile neskladne z običajno prakso in vzbujajo dvome o odprtosti in transparentnosti postopka. Ocenil sem, da je za zagotovitev profesionalnega, politično nevtralnega, prijaznega in učinkovitega delovanja Upravne enote (UE) Ljubljana kot največje v državi primerno ponoviti postopek izbire in tako zagotoviti povsem odprto konkurenco,« je v pojasnilu na spletnih straneh ministrstva za notranje zadeve zapisal Virant.

Odločba še ni vročena

Minister je Kucler Dolinarjevo, sicer vidno članico NSi, o svoji odločitvi obvestil v telefonskem pogovoru in ji tudi ponudil drugo ustrezno delovno mesto v okviru MNZ. »Na njeno željo ji bo odločba o razrešitvi vročena na delovnem mestu načelnice,« še pravi Virant. Kuclerjeva do takrat, kot je povedala v telefonskem pogovoru, razrešitve ne bo komentirala. Sicer pa zatrjuje, da je bil postopek razpisa in njenega imenovanja popolnoma skladen z zakonom.

Pričakovana razrešitev

Mojca Kucler Dolinar je bila ministrica za visoko šolstvo v prvi Janševi vladi in državna sekretarka na pravosodnem ministrstvu v drugi. Vršilec dolžnosti pravosodnega ministra Zvone Černač jo je marca letos imenoval za načelnico ljubljanske UE, Boža Predaliča, generalnega sekretarja vlade, pa istega dne za načelnika grosupeljske UE. Oba sta bila imenovana »na zalogo«, torej s časovnim odlogom.

Julija letos, dan po tem, ko je začel opravljati funkcijo, je Virant razrešil Predaliča, zato je bilo pričakovati, da bo enako ukrepal v primeru Kucler Dolinarjeve. To mu omogoča zakon o javnih uslužbencih, ki določa, da minister lahko načelnika brez posebne obrazložitve razreši v enem letu po nastopu funkcije.

Černač je sicer tik pred odhodom Janševe vlade, skupaj s Kucler Dolinarjevo in Predaličem, imenoval sedem načelnikov upravnih enot.

SDS protestira

V SDS Virantovo odločitev komentirajo kot »čistko kadrov«. Čeprav je Kucler Dolinarjeva političarka, v SDS menijo, da upravne enote postajajo Virantov »vrtiček za politično kadrovanje«.