»Mršava ponudba« vlade o pokojninski reformi

Sindikati bodo predlog preučili in se k njemu vrnili šele v sredo.

Objavljeno
03. oktober 2012 16.18
Posodobljeno
03. oktober 2012 16.27
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si
Ljubljana - Predstavniki delodajalcev in sindikatov so se v današnjem nadaljevanju pogajanj o pokojninski reformi seznanili z izračuni ministrstva za delo, kako spreminjanje posameznih postavk vpliva na višino pokojnine. Predstavljene podatke morajo zdaj preučiti, tako da spremenjenega predloga danes še niso mogli podati, so po poročanju STA, dejali po sestanku.

»Minister nam je danes dal izračune in neko novo ponudbo, ki po njegovem mnenju že precej upošteva naša pričakovanja,« je za STA po sestanku dejala Lučka Böhm iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. »Vzeli smo si premor, da se posvetujemo s svojimi organi o tej ponudbi in se vrnemo k njej šele naslednjo sredo,« je dodala. Njena osebna ocena pa je, da gre za »mršavo ponudbo«.

Tudi na delodajalski strani bodo danes predstavljene spremembe preučili, upajo pa, da bo mogoče priti do rešitev, sprejemljivih za vse strani, je za STA povedal Jože Smole iz Združenja delodajalcev Slovenije.

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije vseskozi opozarja, da so potrebni popravki pri tistih, ki so se zaposlili pred 18. letom starosti, in pri starejših brezposelnih.

Spremembe želijo tudi pri brezposelnih, ki so tik pred upokojitvijo in bi se po veljavnem zakonu upokojili po izteku prejemanja denarnega nadomestila. Po do zdaj znanem predlogu jim grozi, da bi morali zaradi podaljšanja pokojninske dobe in upokojitvene starosti znova na delo. A ker niso zaposljivi, bi odmikanje upokojitvenih pogojev njihovo revščino le še povečalo, opozarja zveza.