Po slabi minuti prekinili sejo MVK o sumih korupcije pri Bratuškovi

SDS je predlagala tudi zahtevo za uvedbo postopka proti Miru Cerarju in Ivanu Prelogu.

Objavljeno
03. oktober 2014 10.02
Posodobljeno
03. oktober 2014 10.02
jer NK, strokovni svet SDS
Ni. Č., Pi. K., Delo.si, STA
Ni. Č., Pi. K., Delo.si, STA
Predsednik mandatno-volilne komisije Mitja Horvat je brez obrazložitve po slabi minuti prekinil sejo, na kateri bi morali govoriti o predlogih SDS glede kršitev v postopku imenovanja komisarskih kandidatov. Novinarjem je Horvat po seji dejal, da gradivo ni bilo pripravljeno v skladu s priporočili zakonodajno-pravne službe. V SDS in NSi so ogorčeni.

Horvat je članom Mandatno-volilna komisija (MVK) pojasnil, da bodo sejo, na katero je sicer prišel tudi predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Boris Štefanec, nadaljevali v četrtek. Takrat je predvideno tudi odločanje o poslanskem mandatu prvaka SDS Janeza Janše.

V SDS in NSi so ogorčeni, saj so pričakovali razpravo o sumih korupcije v primeru kandidature nekdanje premierke Alenke Bratušek za evropsko komisarko. Ocenjujejo, da želi koalicija zavlačevati z razpravo tako, da bi bila po zaslišanju Bratuškove v Evropskem parlamentu, čeprav v obeh opozicijskih strankah vztrajajo, da bi bilo treba vse to razčistiti pred zaslišanjem, ki bo sicer v ponedeljek.

SDS očitek o nepopolnem gradivu zavrača

Tudi Štefanec prekinitve ni pričakoval. V izjavi novinarjem je dejal, da razlogov za to ne pozna.

MVK bi morala danes razpravljati o predlogih SDS za zahtevo postopkov po 13. členu protikorupcijskega zakona. Da ima DZ zakonsko podlago za takšno razpravo, se strinja tudi Štefanec. Omenjeni člen namreč določa, da lahko KPK uvede postopek zaradi suma korupcije ali kršitve predpisov, zahtevo za to pa lahko med drugim poda tudi DZ.

SDS, v kateri zavračajo očitke glede nepopolnega gradiva za sejo, s sklepi med drugim predlaga razširitev preiskave, ki jo KPK vodi v zvezi s kandidaturo Bratuškove. Torej s preiskave v povezavi s kršitvami obveščanja 37. in 38. člena protikorupcijskega zakona, ki govorita o obveščanju KPK glede nasprotja interesov.

SDS pa meni, da gre pri kandidaturi Bratuškove tudi za kršitev dolžnega ravnanja v javnem sektorju s strani uradne osebe, ki se s kršitvijo lahko okoristi, o čemer govorita 1. in 4. člen zakona.

MVK bi po predlogu SDS predsednika komisije tudi pooblastila, da sporoči pristojnim državnim organom informacije o sumih kaznivega dejanja.

V SDS in NSi ogorčeni

Po mnenju vodje poslancev SDS Jožeta Tanka je preložitev seje znak, da ima zahteva SDS za sejo pomembno težo in trditve držijo, prelaganje razprave pa da je nedostojno za največjo vladno stranko.

Tu se po njegovem mnenju pokaže, da je razkorak »med velikimi besedami o etiki«, spoštovanju zakonitosti, ustavnosti ter med tistim, »kar Cerar in njegova politična večina v DZ počne, strahotno velik«.

Tudi premier Miro Cerar po Tankovih ocenah noče izkoristiti vseh možnosti ukrepanja. Ker je očitno zaznal nepravilnosti pri kandidaturi Bratuškove, bi lahko, kot pravi Tanko, sprožil tudi postopke pred preiskovalnimi organi.

Poslanec NSi Jernej Vrtovec je prekinitev seje označil za sramoto in absurd, pričakoval je razpravo o sumih korupcije v primeru samokandidature Bratuškove. Spomnil je, da bo prihodnji četrtek za to prepozno.

Poleg tega se mu zdi prekinitev seje norčevanje iz tistih, ki so se seje udeležili in se nanjo pripravili.

Štefanec je sicer pojasnil, da mnenja KPK, ki je poslano Bratuškovi, ne more razkriti. Sedemdnevni rok, ki ga imajo Bratuškova in njen pooblaščenec za odgovor, še ni potekel.

Preden KPK predloga ne prejme od DZ, pa se Štefanec ne spušča v to, ali so predlogi SDS utemeljeni ali ne. Prav tako ne more komentirati, ali so vidike sumov korupcije že obravnavali v sklopu preiskave KPK, je dejal.

Med sklepi za sejo je tudi predlog za uvedbo postopka zaradi kršitve integritete javnega sektorja zoper Cerarja in poslanca SMC Ivana Preloga, ker nista v roku prijavila premoženjskega stanja.

Štefanec je zanikal, da bi jima pogledali skozi prste. KPK je uvedla prekrškovni postopek zoper njiju, a ker sta s prijavo premoženja zamudila le nekaj dni, je obema izrekla le opomin, ne pa globe.