Takoj po Janši še o Bratuškovi in Cerarju

Tudi samokandidatura Bratuškove in ustanavljanje skupine pravnikov, ki bi preverila, ali bi odvzeli mandat še Cerarju, bosta jutri znova pred MVK.

Objavljeno
08. oktober 2014 11.12
Janša-zapor
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana − Jutri, ko bo mandatno-volilna komisija razpravljala, ali bi v državnem zboru lahko odvzeli poslanski mandat predsedniku SDS Janezu Janši, je predsednik mandatno-volilne komisije Mitja Horvat (SMC) poslance povabil še na dodatno sejo, kjer bodo na zahtevo SDS nadaljevali prejšnji teden prekinjeno razpravo, ali je predsednica Zaaba Alenka Bratušek kršila protikorupcijski zakon, ko se je v paketu samopredlagala vladi za evropsko komisarko, in o prepozni prijavi premoženja Komisiji za preprečevanje korupcije premiera Mira Cerarja in poslanca Ivana Preloga.

Pravniki tako in pravniki drugače

Pred komisijo bo, kot smo poročali, znova dilema, ali bi Janši mandat lahko odvzeli po poslanskem zakonu, ki to omogoča, če je poslanec pravnomočno obsojen med mandatom. Zakonodajno-pravna služba je že avgusta poslancem predstavila stališče, da je širitev določbe poslanskega zakona tudi na obsodbe pred izvolitvijo ustavno sporna in da mandata Janši torej ne smejo odvzeti. Poslanci vladnih strank in opozicijskih ZL in Zaaba so se odzvali z ustanovitvijo posebne skupine pravnikov, v kateri so Franci Grad, Rajko Pirnat, Ciril Ribičič, Aleš Zalar in Dino Bauk, ki zastopa obratno stališče, da odvzem mandata Janši po poslanskem zakonu ne bi pomenil kršitve ustave, hkrati pa ob odvzemu ponujajo še dodatne manj radikalne možnosti, denimo o začasni zamrznitvi mandata Janši in začasnem nadomeščanju, da SDS ne bi bila ob glas v državnem zboru, a te manj radikalne rešitve nimajo kakšne podlage v zakonu in so bolj sanjarjenje ali pa kvečjemu zamisel, kako bi ureditev lahko popravili.

SDS predlaga pravnike za Cerarja

Da bi v omenjeno komisijo predlagali svoje pravne strokovnjake, je Horvat povabil tudi SDS in NSi. NSi se je temu odrekla, SDS pa je predlagala nekdanjega predsednika republike Milana Kučana, ki pa ponudbe ni sprejel in je tudi ostro protestiral zaradi nje.

Na dodatni seji, ki je tudi sklicana za jutri, SDS pri Cerarjevem prepoznem poročanju predlaga, da bi mandatno-volilna komisija ustanovila skupino pravnikov, ki bi preverila, ali je mogoče funkcionarju, ki ne poroča o svojem premoženju KPK, odvzeti mandat, in se pri tem sklicuje na ustanovitev podobne skupine, ki jo je koalicija ustanovila, da bi si pridobila še drugačno mnenje, ali bi bilo mogoče mandat odvzeti Janši.