Slovenija o koaliciji voljnih ni vedela nič

Seznam ameriškega zunanjega ministrstva je po besedah  Josepha A. Mussomelija problematičen zgolj v Sloveniji.

Objavljeno
24. september 2014 21.29
*lvu* MNENJA
Jure Kosec, zunanja politika
Jure Kosec, zunanja politika

Ljubljana - Ameriško zunanje ministrstvo je na seznam držav, ki so del koalicije proti sunitskim skrajnežem, uvrstilo tudi Slovenijo, kot kaže, brez vednosti slovenske oblasti. Ameriški veleposlanik Joseph A. Mussomeli pravi, da bi bila neuvrstitev na seznam žalitev za državo, ki se je vselej zavzemala za spoštovanje človekovih pravic.

»Raznovrstnost držav, ki [v koaliciji] sodelujejo na različne načine, dokazuje globalno in poenoteno naravo tega boja. Spodaj so zapisane nekatere od partneric, ki so do danes že izpolnile del obveznosti oziroma dale zavezo, da bodo to storile. Gre za proces, ki se izvaja, zato pričakujemo, da se bo število držav povečevalo.« Del dokumenta, ki ga je pred dnevi objavilo ameriško zunanje ministrstvo, ne pušča dvomov o tem, kdo sestavlja mednarodno koalicijo, ki se bo borila proti širjenju vpliva Islamske države (IS): države, ki so na seznamu, so dale zaveze, da bodo v koaliciji sodelovale tako ali drugače. Vse, razen Slovenije.

Tako je mogoče razumeti ne le razlage ministrstva za zunanje zadeve, ampak tudi današnjo izjavo ameriškega veleposlanika Josepha A. Mussomelija za Delo, ki ni zanikal navedb slovenskega državnega vrha o tem, da ameriška vlada Slovenije ni obvestila ali vprašala o uvrstitvi v mednarodno koalicijo.

Na seznamu so po veleposlanikovih besedah vse tiste države, ki so na neki način izrazile podporo mednarodnim prizadevanjem za boj proti sunitskim skrajnežem in pripravljenost pomagati pri reševanju humanitarne krize v regiji. Mussomeli je poudaril, da je slovenska vlada v preteklosti jasno in javno obsodila Islamsko državo, izrazila podporo iraški oblasti in pozvala k iskanju odgovornih za kršitve človekovih pravic, ki so jih zagrešili pripadniki IS. Slovenija ima hkrati odlične izkušnje, ko gre za sodelovanje v mednarodnih humanitarnih in mirovnih operacijah. »Podpora države mednarodnim prizadevanjem za ustavitev IS je prav tisto, kar bi pričakovali od članice Nata in EU.«

Veleposlanikove besede potrjujejo navedbe predstavnikov vlade in ministrstva za zunanje zadeve, ki uvrstitev Slovenije v koalicijo voljnih predstavljajo v kontekstu članstva v severnoatlantskih povezavah, a hkrati zagotavljajo, da o spornem seznamu, ki je v javnosti vzbudil primerjave z vilniuško izjavo iz leta 2003, pred petkom niso vedeli nič.

Seznam ameriškega zunanjega ministrstva je po Mussomelijevih besedah problematičen zgolj v Sloveniji. »Ne biti del seznama bi bila žalitev za Slovenijo, ki je že od nekdaj zagovornica spoštovanja človekovih pravic in nasprotnica nasilja,« meni Mussomeli.