Janša prevzema osmi mandat na čelu SDS

Janeza Janšo, ki je na kongresu stranke izpostavil boj proti drugorazrednosti v državi, je podprlo 666 delegatov.

Objavljeno
20. maj 2017 13.42
SDS KONGRES
Zoran Potič, STA
Zoran Potič, STA

Maribor – Janez Janša je po skoraj četrt stoletja vodenja SDS na današnjem kongresu prevzel še en mandat za predsednika stranke. Podprlo ga je 666 delegatov, pet jih je bilo proti. Po izvolitvi se je zahvalil za izkazano zaupanje in poudaril, da je bil pretekli mandat težak in poln izzivov, »morda najtežji po letu 1992«. Kot pravi, so namreč SDS namenili »najmanj potisk na obrobje političnega prostora«. Dodaja, da se bodo borili, dokler bo treba, z vsemi slabostmi in prednostmi, poroča STA

Janša je delegate nagovoril tudi pred izvolitvijo in svoj govor zaključil s pozivom, da se bodo neusmiljeno borili proti drugorazrednosti v državi. Zdi se, da bo to tudi ključni predvolilni slogan.

Na 11. kongresu SDS je poleg Janeza Janše največ pozornosti pritegnil obisk predsednika Fidesz in predsednika madžarske vlade Viktorja Orbana. Janša je spomnil, da jih je Orban, njegov dober prijatelj, kot sta se naslavljala, nagovoril tudi pred zmago na volitvah 2004 in ni vrag, je dodal Janša, da se prihodnje leto ne bo ponovilo zmagovito leto.

»Če prav razumem, sem jaz tisti, ki vam prinašam srečo,« je s svojim govorom začel Orban. Madžarski predsednik vlade je v govoru delegatom ostal zvest svojim dosedanjim stališčem, saj je ponovil, da ostaja Osrednja Evropa zvesta svojim vrednotam, krščanskemu izročilu, predvsem pa da bodo nacionalne države same odločale, s kom bodo živeli v soseščini. Madžarska je dokazala, je dejal, da je sposobna zavarovati evropske meje. Poudaril je tudi, da v Bruslju ne bodo določali vsega, še zlasti, kako naj živijo v državah članicah. V teh točkah vidi podobnost stališč s Slovenijo. Orban je Janši pihal tudi na antikomunistično dušo, saj je dejal, da se je veliko nekdanjih komunistov preobleklo, in da se skušajo, ko jih vržeš skozi vrata, vrniti kozi okno nazaj. Orban je s svojim nastopom dvignil dvorano na noge, okoli 600 delegatov pa mu je namenilo dolg in gromek aplavz.

Stari Janša

Janez Janša je govoril skoraj uro. V nastopu se je držal rdeče niti resolucije Slovenija v srcu. Osrednje vodilo SDS so vrednote osamosvojitve. Na tej točki je Janša odkrito napadel (ni jih imenoval) nekatere slovenske funkcionarje, da so nasprotovali osamosvojitvi, da so Slovenijo večkrat izdali in da se to pravzaprav dogaja tudi danes. »Trudili so se, da bi 25 let jedli travo, okradli so delavce in upokojence s 25.000 borčevskimi pokojninami. Kradli so iz avtocest, kradli so iz TEŠ 6 in sedaj so apetite preusmerili v drugi tir. To norost je treba preprečiti,« je dejal Janša. S tem je prvak SDS posredno namignil, da se bodo kot stranka aktivno lotili zbiranja podpisov pod referendumsko pobudo o zakonu o drugem tiru, vendar konkretnega poziva, da naj se člani SDS množično odpravijo na Upravne enote, ni bilo.

Zaklel se je, da bo izsušil pravosodno močvirje

Janša se je v nagovoru ostro napadel pravosodje. Kot je znano, je Janša preživel nekaj mesecev v zaporu po pravnomočni obsodbi v primeru Patria, a je nato ustavno sodišče sodbo razveljavilo, potem pa je primer zastaral. A ima sedaj prvak SDS težave s tožilstvom, ker od njega terjajo, da pojasni za okoli 400.000 evrov nepojasnjenega premoženja. V tem kontekstu je Janša dejal, da slovensko pravosodje deli pravico selektivno »po izbiri, za koga gre«, o pravosodju »bomo govorili, ko bodo znali očistiti zrnje od pleva,« je govoril, na koncu pa postavil piko na i  (po vzoru na slogan ameriškega predsednika Donalda Trumpa), da bo treba močvirje izsušiti in to temeljito. »To bomo naredili!,« se je ob aplavzu zaklel Janša, da bodo to nedvomno storili.

Prihaja čas polaganja računov

Prvak SDS je odgovoril na očitke, da se ukvarjajo zgolj s preteklostjo. »S tem se ukvarjamo,« je dejal, »ker smo v to prisiljeni.« Janša namreč trdi, da je slovenska zgodovina potvorjena, a da »jim« vsega zgodovinskega spomina ni uspelo izbrisati. S temi temami da se ukvarjajo, da se tragično obdobje slovenskega naroda ne bi več ponovilo. »Prihaja čas polaganja računov, koliko časa je še potrebno, da se Slovenija prebudi,« je poudaril Janša.

Janša je z odločnimi besedami zatrdil, da bo SDS vztrajala toliko časa, kot bo to potrebno, da se bodo borili za spremembe, dokler bodo obstajale delitve na prvo in drugorazredne. Na tej točki je nastopil vsebinski del govora, v katerem je prvak SDS poudaril, da se bodo, ko bodo prevzeli vlado, borili za vsakega posameznika, podjetnika, kmeta, upokojenca in vse, ki so odstranjeni na stranski tir.

Družina bo investicija

Janša je v osrčje SDS programa postavil družino. Ta bo, kot je dejal, postala investicijski projekt. Obljubil je, da bodo, ko bodo prevzeli vlado, omogočili, da bi družini za  vsakega novorojenega otroka omogočili odpis 20 odstotkov glavnice od stanovanjskega kredita. Le večje družine omogočajo prihodnost Slovenije, ne pa, kot je dejal, levičarska politika, ki da računa na migracije in s tem nove volivce.

Na tej točki je Janša dejal, da ne bodo pristali na politiko, da naj bi država porabila več denarja za migranta kot dobi slovenski delavec za minimalno plačo. V antibirokratski program sodi slogan, da »Slovenija ne bo temeljila na predpisih, ampak na zdravem razumu.« Poleg tega nameravajo narediti red v zdravstvu, izenačili plače policistov in vojakov, okrepili, da bodo obrambni sistem in okrepili pokrajinsko raven ureditve države. Predvsem pa je Janša poudaril, da bodo prihodnje leto terjali, da bodo volitve poštene.

Incident z NSi

SDS je na kongres povabila tudi sorodne domače politične stranke, pri čemer je prišlo do pomenljivega incidenta. Po pojasnilih SDS so na kongres povabili predsednike strank, a ker je predsednica NSi Ljudmila Novak v tujini, je ta pooblastila člana izvršilnega odbora NSi Janeza Pogorelca. A so ga ob prihodu v akreditacijskem centru zavrnili, ker da nima urejene akreditacije (zanimivo pri tem je, da so v SDS namenili dobršen del kongresa ukrepom za odpravo administrativnih ovir). Pogorelc je, preden se je odpravil proti domu, dejal, da je njegov izbor, da pride na kongres SDS jasno sporočilo Ljudmile Novak, da se smer NSi ne spreminja.

»Kongres je praznik vsake stranke in odraz demokratičnosti. Prišli smo, ker se moramo pogovarjati, čeprav je med nami veliko razlik. Moram reči, da mi nismo za orbanizacijo Slovenije. Po drugi strani moramo vedeti, da je SDS stranka brez katere ni desnosredinske koalicije, a je ob tem treba tudi vedeti, da tudi brez NSi ne more biti desne koalicije,« je dejal Pogorelc. Poleg tega pa je dodal, da ker bo Janez Janša očitno dobil nov mandat v SDS, je povsem jasno, da bo imela slovenska desnica precej težav in težje delo pri zbiranju 46 poslanskih glasov v državnem zboru.

Primc obljubil zvestobo

Delegate SDS je nagovoril tudi predsednik nove politične stranke GOD (Gibanje za otroke) Aleš Primc. Dejal je, da s SDS zelo dobro sodelujejo že 16 let. »Iz nepravičnega zapora smo predsednika stranke in zmagali skupaj na treh referendumih. Pred nami je nova naloga, in sicer, da rešimo iz krempljev roparskih elit našo ljubo Slovenijo, da vrnemo upanje do življenje, obudimo optimizem in zagotovimo pogoje za boljše življenje,« je poudaril Primc. Delegate je nagovoril tudi prvak SLS Marko Zidanšek, ki je požel odobravanje z mislijo, da predstavlja aktualna vlada obdobje zamujenih priložnosti, da pa bo prenovljena SLS prispevala k spremembi. SLS, da se zagotovo vrača v parlament, je dejal Zidanšek.