Na politično sceno prihajajo pirati

Piratska stranka Slovenija 17. oktobra pripravlja ustanovitveni kongres. Trenutno imajo 130 članov.

Objavljeno
06. september 2012 22.12
PIRATSKA STRANKA SLOVENIJE
Samanta Gomboč, notranja politika
Samanta Gomboč, notranja politika

Ljubljana - V Sloveniji bomo kmalu dobili prvo piratsko stranko po vzoru tovrstnih gibanj iz tujine. Piratska stranka Slovenija namreč 17. oktobra pripravlja ustanovitveni kongres, na katerem bo uradno vstopila med registrirane politične stranke. Trenutno ima že 130 članov.

Piratska stranka Slovenije deluje v okviru društva Pirat vse od leta 2009, a uradno še ni registrirana kot politična stranka. To bodo storili na oktobrskem ustanovnem kongresu, ki je bil glavna tema včerajšnjega rednega sestanka stranke. »Smo odziv na spremembe v družbi,« pravi tajnik in glavni operativec slovenskih piratov Rok Andrée in dodaja: »Politiko želimo pripeljati v korak z razvojem v družbi.« Cilj stranke je leta 2014 s samostojno listo nastopiti na evropskih parlamentarnih volitvah.

Slovenski pirati se zavzemajo se za uveljavitev pravice do kopiranja avtorskih del za osebno nekomercialno rabo, za boljšo zaščito podatkov in zasebnosti, transparentnost države, več demokracije, a se ne omejujejo: »Odpirali bomo tudi politične teme, teme s področja izobraževanja, zdravstva, čeprav to še ni naša prioriteta,« je dejal član stranke Tomas Tišler. Svojih stališč tudi po vstopu na politično sceno ne bodo spremenili, obljubljajo: »Prodali se ne bomo.«

Na politično sceno vstopajo šele zdaj, saj »na vrat na nos ni dobro hiteti nikamor«. Zdaj so pripravljeni na resne pogovore, pravijo: »Politika je resna stvar, zato smo želeli biti pripravljeni. Počasi smo oblikovali mnenja, vemo, kaj govorimo in kako zadeve delujejo,« je pojasnil Andrée. Kljub temu so zadržani glede izbire levega ali desnega pola politične scene: »Mi bomo sodelovali z enimi in drugimi v skupnih točkah.«Tudi o predsedniških kandidatih nimajo stališča, člani stranke pa naj volijo po lastni vesti, dodajajo.

Stranko trenutno sestavlja 130 članov, do 17. oktobra pa naj bi jih bilo vsaj 200. Stranko še vedno financirajo iz lastnih žepov, kar bodo ob uradni ustanovitvi uredili s članarinami in drugimi idejami. Po besedah članov PSS bo stranka funkcionirala iz članstva navzgor: »Smo piramidalno organizirani, vendar od spodaj navzgor, ne obratno,« pravijo. Predsednik stranke Rok Deželak namreč ne bo odločal o vsem, ampak bo članstvo s skupnimi močmi našlo rešitve, so si zastavili.

V tujini niso piratske stranke nič novega. Prvo so ustanovili 1. januarja 2006 na Švedskem, pol leta pozneje so se pirati pojavili tudi v Avstriji in Nemčiji. Prvi večji preboj je uspel prav Švedski piratski stranki, ki je na evropskih parlamentarnih volitvah leta 2009 dobila dva sedeža v parlamentu. Tudi nemškim piratom se je lani uspelo prebiti v več deželnih domov. Piratske stranke sicer delujejo tudi v Švici, Španiji in na Češkem. V Bruslju pa so aprila lani ustanovili Internacionalo piratskih strank, ki kot krovna organizacija združuje 28 piratskih strank, med drugim tudi slovensko PSS.