Na poti do vlade še precej neznank

Ministrska kombinatorika: Med kandidati tudi Dušan Mramor, Boris Koprivnikar in Irena Majcen.

Objavljeno
06. september 2014 21.45
Koalicija
Zoran Potič, notranja politika
Zoran Potič, notranja politika
Sestava prihodnje vlade mandatarja Mira Cerarja ostaja skrivnost in tako bo očitno do ponedeljka, ko je predviden podpis koalicijske pogodbe med SMC, Desusom in SD. Cerar je prav tako napovedal, da bo seznam ministrskih kandidatov vložil v torek dopoldne.

V torek se tudi izteče 15-dnevno obdobje, v katerem mora novi predsednik vlade vložiti seznam kandidatov za sestavo ministrskega kabineta, saj je bil Miro Cerar v državnem zboru potrjen za funkcijo mandatarja 25. avgusta. In katera imena so v ospredju prihodnje vlade? Cerar je minuli teden že povedal, da ima predsednik Desusa Karl Erjavec njegovo podporo za zunanjega ministra. SMC je prav tako objavila, da je kandidat za finančnega ministra Dušan Mramor, ki je to funkcijo opravljal še v obdobju 2002–2004, spomnimo pa se ga tudi kot tistega, ki je postavil temelje za prevzem evra, kar se je dejansko zgodilo leta 2007. O preostalih kandidatih zmagovalke nedavnih predčasnih volitev SMC je bolj malo znanega. Neuradno je kandidat za ministra za javno upravo Boris Koprivnikar, ki je kandidiral na listi SMC in je predsednik upravnega odpora Skupnosti socialnih zavodov Slovenije.

Po neuradnih informacijah ima Cerar velike težave z iskanjem ministra za zdravje, zato je zakrožila informacija, da bi se lahko v ministrsko kombinatoriko vrnila Milojka Kolar, ki je vodila koalicijska pogajanja za SMC na področju zdravstva. A v javnosti so se znova pojavili očitki, da je bila v preteklosti vpletena v nenavadne zemljiške posle v občini Izola. V tem kontekstu je mogoče razumeti izjavo poslanca SMC Bojana Dobovška, da pri svojem delu ne namerava odstopiti od vrednot, te pa so boj proti korupciji in klientelizmu, tudi za ceno ministrskega položaja. To so nekateri mediji interpretirali kot odstop od kandidature za notranjega ministra, a je Dobovšek za Delo to zanikal in pojasnil, da ostaja v igri, vendar da ima na koncu zadnjo besedo Cerar.

Po odstopu Tomaža Gantarja od kandidature za ministra za okolje in prostor se je v težavah znašel tudi Desus, vendar je Erjavec nemudoma predlagal Ireno Majcen, ki je zaposlena na upravni enoti Slovenske Bistrice na oddelku za urejanje prostora. Pred tem je bila tudi županja tega mesta, še bolj zanimivo pa je, da je bila takrat dolgoletna članica SLS, vendar je po sporu v stranki, ker je niso podprli za županjo, izstopila in se nato pridružila Desusu. Iz ministrske kvote te stranke prav tako še ni znano, ali bo za Cerarja sprejemljiva kandidatka za kulturo Julijana Bizjak Mlakar, ki je kulturniški krogi niso najbolje sprejeli. Kandidatura Gorazda Žmavca za ministra za Slovence po svetu pa menda ni sporna, saj to funkcijo opravlja že zdaj.

Na strani SD je vse bolj ali manj jasno. Predsednik stranke Dejan Židan je kandidat za ministra za kmetijstvo, Janko Veber za obrambnega ministra, Anja Kopač Mrak pa je kandidatka za ministrico za resor delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Danes bodo koalicijski sporazum potrjevali v SMC, Desus ga bo v ponedeljek, konferenca SD pa ga je potrdila že v četrtek.