Na sledi tatovom, ki so izmaknili posnetke vladnih sej

Neuradno so posnetke verjetno ukradli s programom Spectiva.

Objavljeno
27. januar 2012 09.54
Dejan Karba, notranja politika
Dejan Karba, notranja politika
Ljubljana – Generalni sekretariat vlade je končal interno preiskavo okoliščin nepooblaščene objave posnetkov sej vlade na portalu YouTube. Obstaja velika verjetnost, da so do posnetkov prišli neposredno prek monitorja v tiskovnem središču vlade.

Generalna sekretarka vlade Helena Kamnar je zaradi nedovoljene objave posnetkov delov vladnih sej z dne 31. januarja 2008 in 23. ter 30. aprila 2009 na pristojno okrožno državno tožilstvo v začetku lanskega decembra podala kazensko ovadbo proti neznanemu storilcu. V poročilu o zaključeni interni preiskavi je, po naših informacijah, ugotovila, da so bili objavljeni deli posnetkov skrbno izbrani, vzeti iz konteksta in imajo drugačen pomen, kot bi ga imeli, če bi poslušali celoto. Kamnarjeva sklepa, da so bili odtujeni vsi posnetki omenjenih vladnih sej, njihova montaža in objava na svetovnem spletu pa sta bili po njenem izvedeni zunaj vladnih prostorov.

Pogovori z nekaterimi zaposlenimi na generalnem sekretariatu vlade so po naših informacijah pokazali, da je možnih več odjemnih mest in načinov prenosa posnetkov. Ker pa so bili v okviru kriminalistične preiskave zaseženi nekateri predmeti sekretariata, generalni sekretariat pa tudi ne more uporabljati nekaterih preiskovalnih metod in sredstev, verjetnih kršiteljev še ne morejo natančno identificirati. A kljub temu, kot je razbrati iz poročila Kamnarjeve, je zelo velika verjetnost, da so do posnetkov prišli neposredno prek monitorja v tiskovnem središču vlade. Za ugotovitve, kdo je kršitelj, pa bo treba počakati na izsledke pristojnih organov.

Iz virov blizu ljudi, ki so sodelovali v interni preiskavi, pa smo izvedeli, da je do julija 2009 obstajala zelo verjetna možnost odtujitve posnetkov s programom Spektiva. Dostop do tega programa je bil zelo omejen, dva človeka iz vrha prejšnje vlade, ki sta ga uporabljala in sta lahko od doma neposredno spremljala seje vlade, pa sta po naših podatkih že identificirana.