Na vidiku ne samo en, pač pa dva referenduma

V SD napovedujejo ljudsko odločanje o državnem holdingu pa tudi o slabi banki.

Objavljeno
02. oktober 2012 22.40
Anže Božič, Z. P., notranja politika
Anže Božič, Z. P., notranja politika
Ljubljana – Sindikat delavcev energetike Slovenije že zbira 2500 podpisov, potrebnih za razpis referenduma o državnem holdingu (SDH), ki bi jih v DZ neuradno lahko vložili v četrtek. Pri prvem napovedanem referendumu v tem mandatu imajo tudi politično podporo SD, kjer pa že omenjajo tudi možnost ljudskega odločanja o slabi banki.

»Storili bomo vse, da Slovenija dobi boljši zakon o upravljanju z državnim premoženjem,« je možnost prvega referenduma potrdil predsednik SD Igor Lukšič. Glede na to, da so sindikati pripravljeni zbirati podpise za razpis referenduma o SDH, si v opozicijski stranki želijo, da bi jim ta podvig uspel, ker verjamejo, da je zakon škodljiv in namenjen razprodaji državnega premoženja.

Vodja poslanske skupine SD Janko Veber pa je pred današnjim parlamentarnim glasovanjem o zakonu o sanaciji bank za Delo namignil, da v stranki razmišljajo tudi o referendumu o slabi banki. »Gre namreč za rešitve, ki še bolj poenostavljajo razprodajo premoženja in izčrpavanje podjetja, kakor to predvideva zakon o SDH,« je dejal. V SD namreč menijo, da bi moral DZ najprej sprejeti strategijo in se šele potem dogovoriti, na kakšen način upravljati državne naložbe.

Politična podpora referendumom je sicer šibka, saj SD nima dovolj poslancev, da bi sama predlagala referendum – nasprotuje jim celo nekdanji premier in predsednik SD Borut Pahor – druga opozicijska stranka PS pa svojih podpisov ne bo prispevala. »Vsako referendumsko vprašanje nas najprej precej stane, finančno, potem pa še časovno. Pomeni namreč le odložitev problema za nekaj mesecev, potem se je treba ponovno usesti in vprašati, kakšen je bil izplen referenduma,« je zadržke pojasnil vodja poslancev PS Jani Möderndorfer.

Prva preizkušnja: veto

O vetu na zakon o SDH bodo v četrtek odločali državni svetniki, po naših informacijah pa bi na isti seji lahko razpravljali tudi o vetu na slabo banko. H kakšni odločitvi se nagiba državni svet, njegov predsednik Blaž Kavčič včeraj ni znal oceniti, tudi v primeru izglasovanega veta pa ima parlamentarna koalicija dovolj glasov, da tudi drugič z najmanj 46 glasovi potrdi oba zanje ključna finančna ukrepa.

V največji vladni stranki SDS menijo, da ni nobenih utemeljenih razlogov za sklic katerega od napovedanih referendumov. »Razlogi, ki sem jih poslušal od sindikatov, češ da gre za razprodajo premoženja, niso resnični in temeljijo na popolnoma napačnih argumentih. Zakaj to počnejo, mi ni jasno, ne želim pa niti razmišljati o tem, da zaradi samega blokiranja reform, ki jih je pozdravil tudi Mednarodni denarni sklad,« je dejal poslanec SDS Andrej Šircelj. Ob tem je dodal, da če bodo pod streho tudi pokojninska reforma, spremembe trga delovne sile in proračun, »Sloveniji ne bo treba razmišljati, da bi morali kogarkoli zaprositi za denarno pomoč«.