Nadomestilo tudi Romanu Jakiču

Za pol leta znižana ministrska plača Jakiču in Omerzelu, za dobra dva meseca Čuferju

Objavljeno
14. oktober 2014 17.23
brez naslova
Peter Jančič, notranja politika
Peter Jančič, notranja politika

Ljubljana - Kot zadnjemu je še nekdanjemu obrambnemu ministru Romanu Jakiču (Zaab) predsednik mandatno volilne komisije državnega zbora Mitja Horvat (SMC) dodelil nadomestilo po prenehanju mandata, ker se ne more takoj vrniti v prejšnjo službo ali dobiti dela, so danes potrdili v državnem zboru.

Od osmih ministrov vlade Alenke Bratušek, ki so mandate izgubili zaradi zamenjave oblasti, jih je za nadomestila zaprosila točno polovica. Horvat je bivšemu finančnemu ministru Urošu Čuferju, gospodarskemu Metodu Dragonji in infrastrukturnemu ministru Samu Omerzelu nadomestila dodelil že pred časom.

Prejšnji teden smo opozorili, da je nekoliko komično, ker se finančni minister Čufer ne more takoj vrniti v NLB, saj bi mu glede na izpeljano milijardno sanacijo največje državne banke, temelje zanjo je postavil že prejšnji finančni minister Janez Šušteršič, tam najbrž morali postaviti kar spomenik. Podobno kot Čufer je za nadomestilo v preteklosti zaprosil in ga dobival tudi nekdanji finančni minister Franc Križanič (SD). Šušteršič, ki ga je nasledil, se je nadomestilu odpovedal in se prijavil na zavod za zaposlovanje kot drugi državljani, ki izgubijo delo.

Iz NLB so nas po objavi teh podatkov obvestili, da so s Čuferjem že nekaj časa dogovorjeni, da se bo v NLB ponovno zaposlil s prvim decembrom. To informacijo so včeraj potrdili tudi v parlamentu, ko so navedli, da bo Čufer štiri petine ministrske plače dobival do 30.11., Omerzelu in Jakiču pa je nadomestilo v višini 80 odstotkov zadnje ministrske plače dodeljeno za šest mesecev; do marca prihodnje leto, kar je po zakonu tudi največ mogoče.

Dragonja je nadomestilo prejemal le nekaj dni, dokler ga vlada ni imenovala za državnega sekretarja.