Najdejavnejši so policisti

Policija zaradi kajenja v avtomobilu kaznovala 32 ljudi. Kako nadzorovati spletno prodajo e-cigaret?

Objavljeno
20. april 2017 21.59
rsi*kajenje MNENJA/SOBOTNA
Helena Kocmur
Helena Kocmur

Ljubljana – Takoj po začetku veljavnosti nove tobačne zakonodaje so inšpektorji in policisti začeli lov na morebitne kršitelje. Uspešni so bili predvsem policisti, ki po novem lahko oglobijo vsakogar, ki v vozilu kadi v navzočnosti mladoletnika. A zakonu, ki je po dolgem usklajevanju komaj ugledal luč sveta, se že obeta sprememba.

Poslanec Saša Tabaković (SMC), prvi podpisani pod predlogom novega zakona o dopolnitvi zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov (ZOUTPI), je prepričan, da bo popolna prepoved uporabe zeliščnih cigaret osiromašila repertoarje gledališč. S podporo nekaterih poslancev SMC in Desusa predlagajo dodatni, 39.a člen, s katerim bi popolni prepovedi kajenja tobačnih in vseh povezanih izdelkov v zaprtih prostorih dodali izjemo – možnost kajenja zeliščnih nadomestkov izključno na odru med gledališkimi predstavami. Takšna rešitev ne odstopa od direktive EU, poleg tega so tudi v nekaterih drugih državah EU ob uvajanju strožje zakonodaje gledališča uvrstili med izjeme, pravi Tabaković, tudi sam gledališki igralec.

»Pomilostitev za gledališča«

Predlog novega zakona bo predvidoma po prvomajskih praznikih obravnaval odbor za zdravstvo, nato pa bodo po skrajšanem postopku o njem odločali poslanci. Nad spremembo komaj sprejete zakonodaje menda ni navdušena ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, čeprav jo predlagajo njeni strankarski kolegi.

Prehodno obdobje

Za večino ukrepov, ki jih trgovcem in gostincem nalaga nova zakonodaja, še vedno velja prehodno obdobje, veljati pa so že začele novosti, kot so popolna prepoved uporabe elektronskih cigaret v zaprtih prostorih, ki so po novem tudi različni podhodi in pasaže, ter prepoved vnosa hrane in pijače v kadilnice.

Globa v kadilnici

Zdravstvena inšpekcija je že v prvih dveh tednih veljavnosti zakona izvedla 255 nadzorov, izrekla 21 opozoril in eno globo, to zaradi nedovoljenega vnosa pijače v kadilnico. Po novem zakonu je kazen za tako kršitev (250 evrov) predvidena tudi za obiskovalce lokala.

Dejavna je bila tudi prometna policija, ki je v slabem mesecu dni zaradi kajenja v avtomobilu vpričo mladoletne osebe z 250 evri oglobila 32 ljudi.

Na tržni inšpekciji so bili od sprejetja ZOUTPI nekoliko manj aktivni, vsaj kar zadeva kazni. Za večji del novih predpisov, ki zadevajo trgovce, veljajo prehodna obdobja, za napotke o tem, kako se lotiti nadzora prodaje elektronskih cigaret na spletu, pa so se morali prositi ministrstvo za zdravje.