Najmočnejša politika ne vesta, od kod jima denar

Janković ni prijavil 2,4 milijona evrov, Janši se je premoženje nepojasnjeno povečalo za 210.000 evrov.

Objavljeno
09. januar 2013 00.09
Slovenija, Ljubljana, 21.05.2012 - ZZupan Zoran JANKOVICC se je odzval na namigovanja medijev o tajnem dokumentu DURS-a. Foto: Leon VIDIC/DELO
Klara Škrinjar Zoran Potič, An. B., notranja politika
Klara Škrinjar Zoran Potič, An. B., notranja politika
Ljubljana – Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je ugotovila, da sta Janez Janša, predsednik vlade in SDS, ter Zoran Janković, predsednik največje opozicijske stranke Pozitivna Slovenija in ljubljanski župan, kršila protikorupcijsko zakonodajo. Koalicijski partner Gregor Virant je odločen: odstop obeh je nujen! A po njunih prvih odzivih sodeč, tega ni mogoče pričakovati.

Tako pri Janši kot pri Jankoviću je KPK našla del premoženja s spornim izvorom, ki ga tudi sama nista znala pojasniti; Janković je večino poslov opravljal prek transakcijskih računov, Janša pa je posloval z gotovino. Janković je kršil zakonske obveznosti poročanja o premoženjskem stanju glede razpolaganja z gotovino, vrednostnimi papirji in o spremembah oziroma povečanju finančnih sredstev na bančnih računih v vrednosti več kot 2,4 milijona evrov. Del finančnih prilivov, 208.000 evrov, pa je v štirih mesecih leta 2011 prispel na njegov osebni bančni račun iz verižnih transakcij, ki imajo svoj začetek v podjetju, ki posluje z Mestno občino Ljubljana.

Janši pa se je premoženje nesorazmerno in nepojasnjeno povečalo za najmanj 210.000 evrov. Poleg tega je komisija ugotovila, da se je pri nepremičninskih poslih okoristil za približno 100.000 evrov, pri čemer je bil posel po ugotovitvah komisije obremenjen z izrazitimi korupcijskimi tveganji in sumi zlorabe položaja.

Virant: Odstop obeh!

Ugotovitve KPK so tako obremenjujoče, da bi morala Janez Janša in Zoran Jankovič odstopiti z javnih funkcij, je bil včeraj odločen predsednik državnega zbora in koalicijske stranke DL Gregor Virant. Na vprašanje, kaj bo to pomenilo za koalicijo, pa je dejal, da »bo gotovo imelo neke politične posledice«, a da sta zdaj na potezi Janša in Janković, »drugi se bomo odločali po tem, ko se bosta odločila onadva«. Virantovim kritikam sta se pridružila tudi predsednika koalicijskih SLS Radovan Žerjav in Desusa Karl Erjavec.

Predsedniki koalicijskih partneric so se o nadaljnjih korakih včeraj zvečer pogovarjali za zaprtimi vrati. Po štiriurnem sestanku je pred mikrofone stopil le Virant, a je bil glede razpleta politične situacije in razčiščevanja med partnerji redkobeseden. »Premier nima meni kaj pojasnjevati, on je lahko svoje pojasnil KPK,« je dejal prvak DL, usode vlade pa ni hotel napovedovati. Pač pa je Janša v Odmevih dejal, da bo svoji SDS ponudil odstop s položaja predsednika stranke, in če ga bo sprejela, bo odstopil tudi kot premier.

Prostora za interpretacije ni več

»Komisija, ki dela in živi v tej državi, ne dvomi, da se bo v prihodnjih dneh in tednih začela bitka za interpretacijo, verjetno bomo tudi priče diskreditacije poročila, postopka in mogoče celo posameznih ali vseh članov komisije. Z nekaterimi tovrstnimi težavami pravne in dejanske narave smo se srečevali že v samem nadzornem postopku in na to tudi opozorili,« je nadaljnji razplet dogodkov nakazal predsednik KPK Goran Klemenčič, a opozoril: »When numbers talk, bullshit walks. To bi v slabem slovenskem prevodu pomenilo, da ko začnejo govoriti dejstva, številke na bančnih računih in preverjene informacije, prostora za politično demagogijo ne bi smelo več biti – celo v Republiki Sloveniji in celo v današnjem času ne.«

A Slovenija ima žal takšen protikorupcijski okvir, da konkretnih sankcij za tovrstne kršitve tako rekoč ni, dodaja Klemenčič. »Posledice so lahko le dvojne: ali nas vse skupaj zaprejo, ker smo neutemeljeno očrnili najvišje predstavnike države, ali pa se sprejmejo odgovornost in ustrezni ukrepi. V nasprotnem primeru nima nobenega smisla več, da komisija še obstaja.«

»Če bi bilo vse to res, sploh ne bi smel biti na funkciji,« se je odzval Janša, Janković pa je v sporočilu za javnost povedal, da očitek komisije v celoti zavrača, »saj gre za stare zadeve, ki so bile javnosti že velikokrat pojasnjene«. Po njegovem KPK ni odkrila korupcije, ampak le možnost korupcijskega tveganja, »kar pa odločno zavračam«.

Klemenčič napoveduje, da bodo zadeve predali pristojnim organom; nekaj od tega so že storili. Sicer pa je KPK odločitev sprejela soglasno. Pri predsednikih drugih strank, Karlu Erjavcu (Desus), Ljudmili Novak (NSi), Borutu Pahorju (prej SD), Gregorju Virantu (DL) in Radovanu Žerjavu (SLS), kršitev ni ugotovila.