Anketa Dela: Največ težav z lojalnostjo volivcev ima SMC

Skoraj 40 odstotkov vprašanih meni, da je SDS radikalno desno usmerjena stranka.

Objavljeno
21. maj 2017 20.24
SDS KONGRES
Zoran Potič
Zoran Potič

 

Ljubljana - Ob pravkar končanem 11. kongresu SDS je bilo med več kot 600 delegati slišati, da bo prihodnje leto napočil njihov čas, da znova prevzamejo vlado, tako kot leta 2004 ali 2012. Toda v anketi, ki smo jo izvajali konec preteklega tedna, ugotavljamo, da več kot polovica sodelujočih ne deli prepričanja delegatov SDS. Ker je ta največja politična stranka v državi, smo ji tudi namenili večino tokratne ankete.

Sodelujoče smo vprašali, ali po njihovem SDS s predsednikom Janezom Janšo lahko še kdaj pride na oblast in sestavi vlado. Več kot polovica vprašanih je prepričanih ali se jim zdi verjetno, da se to ne more več zgoditi, medtem ko jih 37 odstotkov meni, da se bo to zgodilo. Pri tem vprašanju je zanimivo, da je skoraj dve tretjini sodelujočih v anketi, ki so se izrekli kot podporniki SDS, odgovorilo z »zagotovo da«. Kar napeljuje k sklepu, da podporniki te stranke vstopajo v volilno leto z visoko moralo in prepričani v uspeh.

Prav tako je zanimivo dojemanje stranke SDS v očeh slovenske javnosti. Skoraj 40 odstotkov vprašanih tako meni, da je SDS radikalno desno usmerjena stranka, dobra četrtina jo dojema kot desno usmerjeno stranko, kot sredinsko pa manj kot desetina. Medtem ko podporniki SDS dojemajo to stranko kot desno, jo podporniki ZL, SD in SMC vidijo kot radikalno usmerjeno.

Da bodo zagotovo ali verjetno volili isto stranko, je odgovorilo 78 odstotkov podpornikov SDS (68 odstotkov jih je odgovorilo, da zagotovo) in ravno toliko podpornikov SD (63 odstotkov zagotovo). S 70-odstotno lojalnostjo sta blizu tudi Desus (46 zagotovo) in ZL (41 zagotovo). Pri NSi se prav tako kaže visoka lojalnost volilnega telesa, a je razmerje obrnjeno, saj njeni podporniki večinoma odgovarjajo, da jo bodo na prihodnjih volitvah verjetno znova podprli (64 odstotkov), le 22 odstotkov jih pravi, da zagotovo. Največjo težavo z lojalnostjo volivcev ima SMC. Dobra četrtina podpornikov jo bo zagotovo ali verjetno znova podprla, medtem ko jih petina odgovarja, da verjetno nameravajo podpreti drugo stranko, kar 37 odstotkov pa, da bodo to zanesljivo storili.


Ta podatek bi lahko nakazal, da SMC na naslednjih volitvah grozi skorajda prepolovitev rezultata. A nekaj upanja zanjo vendarle je, saj na vprašanje, kakšno vlado si želijo po prihodnjih volitvah, skoraj 40 odstotkov vprašanih pravi, da sredinsko, dobra četrtina bolj levo, slaba petina pa bolj desno. Zdi se, da je pred SMC naporno leto, kajti poleg vodenja vlade bodo morali pravilno nagovoriti tiste volivce, ki so jim zaupali glas na zadnjih volitvah.

 

Sodelujoče v anketi smo vprašali še, kateremu politiku najbolj zaupajo, in že drugič zapored se je na vrh uvrstil Dejan Židan. Sledijo mu Janez Janša, nato Luka Mesec in kot četrti Miro Cerar, povsem blizu je tudi Ljudmila Novak. Medtem ko Janša, Židan in Novakova uživajo veliko zaupanje med podporniki svojih strank, ima Cerar okoli 60-odstotno podporo med volivci SMC, med volivci Desusa pa ima celo Židan višjo podporo kot predsednik stranke Karl Erjavec.