Nam bodo pomotoma vladali le kaznjenci?

Državni zbor ta mesec o spremembah volilnih in funkcionarskih zakonov še ne bo glasoval.

Objavljeno
09. oktober 2016 23.28
Izredna seja Državnega zbora - 15.oktobra 2014
Peter Jančič
Peter Jančič

Ljubljana – Prestana, odpuščena ali zastarana kazen ostaja v paketu sprememb volilne in funkcionarske zakonodaje nujen pogoj, da bi bil kdorkoli lahko izvoljen za predsednika vlade ali ministra.

Poslancem prejšnji teden ni uspelo popraviti napake avtorjev predloga (podpisali so ga poslanci SMC, Desusa, SD in nepovezanih), ki so poleg polnoletnosti in državljanstva kaznovanost določili kot pogoj, da lahko kdorkoli postane premier ali član vlade.

Paket sprememb volilne in funkcionarske zakonodaje s to napako je kot primernega za odločanje večina poslancev pred letom in pol že podprla, a je pozneje obstal. Pred letošnjimi parlamentarnimi počitnicami ga je v proceduro vrnila vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer, ko smo v Delu opozorili, da so poslanci zamudil skrajni rok, ki jim ga je postavilo ustavno sodišče, da odpravijo diskriminacijo gibalno oviranih, ki ne morejo do svojih volišč. Reševanje pravic invalidov so poslanci vključili v paket sprememb zakonov, ki je javno znan pod imenom Muscolo.

Preložili glasovanje

Glasovanje o spremembah volilnih in funkcionarskih zborov so v odborih prejšnji teden spet preložili, ker je Jani Möderndorfer (SMC) ugotovil, da niti za nujne popravke napak nima dvetretjinske večine, ker je iz dvorane odšel eden od podpisnikov paketa, vodja poslanske skupine nepovezanih Bojan Dobovšek. To je storil, ko je zakonodajno-pravna služba opozorila, da tudi čisto zadnji popravki ne odpravljajo vseh neustavnosti in napak v paketu, na katere so opozorili z obsežnimi mnenji. Da se ne strinjajo in da so predlogi neustavni, je opozoril tudi predstavnik državnega sveta.

Ker so poslanci SDS in NSi napovedali podporo le tistim popravkom volilne ureditve, ki jih zahteva ustavno sodišče, je bil Dobovškov glas pomemben, čeprav ni nujno, da bi z njim bilo glasov dovolj.

To pomeni, da državni zbor ta mesec o spremembah volilnih in funkcionarskih zakonov še ne bo glasoval, je pojasnil Möderndorfer. V paketu, ki bo pred poslanci morda spet novembra, so spremembe kar sedmih zakonov: o volitvah v državni zbor, o lokalnih volitvah, o volitvah predsednika republike, o vladi, o lokalni samoupravi, o državnem svetu in o poslancih.